Friterte kinabananer 炸香蕉

min barndoms eksotiske dessert

For oss nordmenn er det en kjent og kjær dessert fra vår lokale kinarestaurant. Mine første opplevelser med asiatisk mat var nettopp på slike steder, og som barn er jo alltid desserten måltidets store høydepunkt. I Thailand blander de revet kokos i frityrrøren mens i Kambodsja tilsetter de gjerne chili. Beregne en banan per person hvis du serverer iskrem til. Denne varianten er fra USA og kan i beste fall kalles kinesisk-amerikansk. Hvis du vil kan du kjøre full retro og spandere litt fruktcocktail ved siden av.

Ingredienser

frityrrøre til fire bananer:

125 gr hvetemel

to teskjeer sukker

halvannen teskje bakepulver

en god klype havsalt

halvannen dl melk

en halv dl isvann

----

fire faste bananer, skrelt og delt

en halv liter solsikkeolje eller annen nøytral olje til fritering

----

karamellsaus:

75 gr smør

150 gr lys brunt sukker

en spiseskje lys sirup

halvannen dl kremfløte

Fremgangsmåte

Begynn med å lage karamellsausen slik at denne er klar når bananene er ferdige. Kok opp smør, sirup og sukker og tilsett deretter fløten. Rør kontinuerlig og pass på varmen så det ikke begynner å fosskoke. Etter drøye fem til ti minutter har sausen tyknet og er klar. Sett den til side og hold den lunken.

Pisk sammen alle ingrediensene til røren og la den svelle i ca. ti minutter mens du varmer opp oljen i en dyp panne eller en wok.

Skrell bananene, skjær av endepartiene og del de inn i fire biter. Dypp de i røren og ha de direkte over i den varme oljen. La de få gyllen farge på den ene siden før du snur på dem første gang og bruner de godt på alle sidene. La de renne av seg på kjøkkenpapir og server de sammen med karamellsausen og litt iskrem.