Fersken- og blåbær cobbler med dropdough

en sørstatsdessert

Cobbler er virkelig en helhjertet sørstats-dessert selv om også denne kom til landet via nederlandske og engelske immigranter. I Georgia gror de store mengder herlige fersken og når de er i sesong lages det cobbler så det står etter der nede i sør, men denne tradisjonen har spredt seg voldsomt de siste tiårene og mer sofistikerte varianter finnes også på restaurantmenyer.

Ingredienser

dropdough:

230 gr kaldt smør i små terninger

165 gr hvetemel

40 gr finmalt maismel (ikke det samme som maisenna)

50 gr sukker

to teskjeer bakepulver

en halv teskje havsalt

1,8 dl melk

——

seks modne fersken

125 gr friske blåbær

to spiseskjeer sukker

saft og skall fra en halv sitron

en teskje ekte vaniljeekstrakt

to spiseskjeer bourbon

to spiseskjeer hvetemel

——

topping:

en håndfull pecankjerner

55 gr lys brunt sukker

130 gr hvetemel

en halv teskje salt

fire spiseskjeer smør (smeltet)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 190 °C og sett kniven på prosessoren og tilsett hvetemel, maismel, salt, sukker og bakepulver og kjør det godt sammen. Mens maskinen går tilsetter du smøret i terninger litt etter litt og når massen har tekstur som myke brødsmuler tilsetter du melken og kjører maskinen igjen til massen har samlet seg litt mer.

Smør bunnen av en emaljert gryte eller en tett bakeform med litt smør og dropp deigen nedi (derav navnet dropdough). Bruk baksiden av en skje og spre den lett utover bunnen, ikke stamp deigen hardt nedi, den vil flyte utover under steking og tette igjen de små hullene etterhvert. La den få 15-20 minutter i ovnen inntil den er lett gyllen (den skal tilbake i ovnen etterpå). La ovnen stå på samme temperatur.

Mens bunnen stekes begynner du med frukten. Del den opp fersken i mellomstore biter og ha de over i en miksebolle. Det letteste er å bruke en liten kniv og skjære av båter rundt stenen i midten. Tilsett blåbærene oppi bollen sammen med sukker, vanilje, bourbon, sitronskall- og saft og rør det lett sammen. Tilsett hvetemelet til slutt og sett bollen til side.

Pulser sammen alle de tørre ingrediensene til toppingen i prosessoren og avslutt med å helle i det smeltede smøret. Kjør det sammen til massen begynner å klumpe seg.

Ha fruktblandingen over den varme bunnen og dryss på toppingen. Sett den tilbake i ovnen og bak den i omlag 45 minutter og opptil en time. La den avkjøles i omlag tjue minutter før servering og bruk en iskremskje eller en annen stor serveringsskje til å scoope opp cobbleren. Server den lunken sammen med crème fraiche, pisket krem, vaniljesaus eller vaniljeiskrem.