Eplecrostata fra Piemonte

sprø italiensk eplekake

Denne knasende sprø og meget enkle epleterten er nesten like tynn som en klassisk italiensk pizza og kommer fra vakre Piemonte i Italia - et område der man dyrker flere eplesorter som Red Delicious, Gala, Braeburn og Fuji. Du trenger ingen spesiell form for å lage crostata, bare et godt kjevle.

Ingredienser

tertebunn:

128 gr hvetemel

en halv teskje sukker

en klype havsalt

85 gr smør i terninger

tre til fire spiseskjeer isvann

——

to spiseskjeer meget mykt smør (nesten halvsmeltet)

tre til fire skrelte epler i tynne båter

tre spiseskjeer sukker

Fremgangsmåte

Kjør sammen hvetemel, sukker og havsalt i en prosessor og tilsett smøret i små terninger etter tur mens maskinen går. Når du har en grynete masse tilsetter du isvann litt etter litt til du ser at deigen samler seg. Ta deretter deigen ut av bollen og elt den sammen på benken. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile kaldt i en halvtimes tid i kjøleskapet.

Kjevle deigen ut til en rund leiv på ca. 35-40 cm. i diameter mellom to ark plastfolie og legg den over på et stekebrett med bakepapir. Sett ovnen på 200 °C.

Skrell og rens eplene for kjernehus og frø og del de inn i fine tynne båter. Legg de i en pen formasjon oppå tertebunnen. Her kan du være så nøye du bare vil og legge eplene i en pen vifteformasjon. Fold kantene over eplene som ligger ytterst og pensle på det myke smøret over både deigkanten og eplene før du drysser på sukkeret. Bak terten i ca. 35-40 minutter og server den sammen med god vaniljeiskrem.