© 2010–2020 Millas Mat

Eple Charlotte

smuler, smør og krydder

Denne desserten ble introdusert for den britiske sosieteten som noe helt nytt rundt forrige århundreskifte. Sannheten er at denne lekkerbiskenen kan spores mer en 500 år tilbake i tid men den er uansett helt nydelig. Denne oppskriften er fra en engelsk kokebok publisert i 1910.

Ingredienser

2 1/2 dl lyst brunt sukker

en spiseskje malt kanel

en teskje malt muskatnøtt

en liten klype allehånde

fem epler (helst Granny Smith)

skallet av tre sitroner

seks spiseskjeer kaldt smør i små terninger

125 gr smeltet smør

en liten loff kjørt til smuler i en prosessor

smør til formen

Sett ovnen på 150 °C. og miks sammen brødsmuler med sukker, krydderier og smeltet smør men spar tre spiseskjeer smør til slutt. Bruk hendene og miks alt godt sammen.

Finn frem en paiform med tett bunn og smør den med litt smør. Skrell og skjær opp eplene i tynne skiver og miks de sammen med sitronskall og litt av sitronsaften så de ikke blir brune.

Fordel halvparten av loffblandingen i formen og press den godt ned med hendene. Legg på halvparten av smørterningene. Fordel halvparten av epleskivene i et jevnt lag. Legg på et nytt lag med loffblanding men spar av litt til toppingen. Legg på resten av smørterningene, så resten av eplene. Press alt lett ned med hendene og fordel resten av loffblandingen på toppen. Pensle på resten av smøret og bak formen i ca. 45 minutter. Kjenn etter med en kniv at eplene er møre.

Øk temperaturen til 200 °C for å brune toppen litt til slutt men følg godt med så den ikke brennes. Serveres gjerne med iskrem og et ekstra kaneldryss.