© 2010–2020 Millas Mat

Dronning Maud fromage

vår tradisjonlle nyttårdessert

Det er mulig jeg er i overkant snobbete nå, men dette er en fromage, ikke en pudding. Jeg er så lei av å se denne desserten omtalt som en pudding i kokebøker og blader. Forskjellen mellom fromage og pudding er at en fromage har mange bittesmå luftbobler i seg, noe som gjør at den er lett og smelter på tungen. Mens en pudding er tyngre og mer kompakt, nesten som en gele. Denne desserten ble servert i anledning et besøk i Haugesund under signingsferden i 1906. En litt annerledes variant av selve oppskriften kan spores tilbake i 1870-årene med bruk av rød gelatin og jordbærsyltetøy som fyll mellom lagene av selve fromagen.

Dronning Maud fromage

Ingredienser

nok til fem personer:

100 gr mørk finrevet 70 % kokesjokolade eller Dronningsjokolade

fem plater gelatin

fem eggeplommer

fem spiseskjeer sukker

en halv liter stivpisket kremfløte

en halv dl årgangsportvin (vintage)

Pisk fløten og sett den til side og pisk sammen sukker og eggeplommer i en separat bolle. Bløt opp gelatinen i lunkent vann og klem vannet godt ut når de har blitt helt myke og løs de opp i portvinen.

Vend eggeplomme og sukkerblandingen inn i fløten og ha i portvinen med gelatinen til slutt. Bruk en slikkepott og vend alt sammen med rolige jevne bevegelser.

Legg fromagen lagvis i en bolle med revet sjokolade i mellom. Sett desserten kaldt natten over eller i minimum seks timer. Dryss på det siste laget med sjokolade på toppen rett før servering.