Daifukumochi

japansk søt riskake 大福餅

Disse infamøst sticky riskakene er en sentral del av den japanske nyttårsfeiringen og faktisk er det noen få dødsfall relatert til disse hvert år grunnet kvelning. Når det er sagt skjer det svært sjelden og det er ingen grunn til å frykte dem. Jeg har laget disse med matcha som er japansk grønn te og det finner du hos helsekosten eller på nett. Rismel finner du i alle asiatiske butikker, det samme med bønnene.

Ingredienser

mochi:

300 gr rismel (med gluten)

en kvart teskje havsalt

to spiseskjeer sukker

ca. 225 ml varmt vann

noen få dråper grønn konditorfarge

----

grønn te mochi fyll:

350 gr hvite bønner (shiro ingen), bløtlagt natten over

110 gr sukker

to spiseskjeer matcha (grønn te pulver)

en spiseskje nøytral honning

maisenna til utbaking og rulling

Fremgangsmåte

Begynn med å lage mochien ved å mikse sammen rismel, havsalt og sukker med en gaffel. Tilsett vann og konditorfarge og miks det hele godt sammen. Blir deigen smuldrete tilsetter du litt mer vann men ofte er det snakk om dråper så vær forsiktig.

Pakk deigen inn i et fuktig håndkle og sett den til side.

Ha bønner, sukker og matcha i en kjele og varm det opp. La det småkoke i et kvarters tid inntil bønnene begynner å løse seg opp. Mos hele blandingen godt og rør inn honningen. Sett den til side før avkjøling og ha den over i en liten sprøytepose når den er kald.

Legg et stykke bakepapir på et brett og sikt over litt maisenna.

Form ut små disker av mochideigen ved å ta en klump på strl. med en spiseskje og form ut av liten disk med rene og lett fuktede hender. Sprøy på litt av fyllet og pakk deigen rundt fyller. Form de ut slik du selv ønsker enten til kuler eller firkanter med avrundede hjørner og sett de på brettet.

Når alle er formet ut damper du dem i en bambuskurv i 15-20 nibutter inntil de er myke og litt klissete. Se til at de ikke står inntil hverandre. Rull de deretter i maisenna og la de avkjøles helt før servering.

Sett gjerne hver mochi nedi en liten papirform for enklere og mer hygienisk servering.