Crème Brûlée

en meget gammel dessert

Denne klassiske desserten er meget gammel og dens forløper kan spores helt tilbake til antikkens Rom. Allerede i 1691 ble oppskriften publisert i kokeboken til Francois Massialo og i senere utgaver av boken og i andre kokebøker gikk den samme desserten under navnet crème anglaise (engelsk krem). Ved Trinity College i Cambridge fikk kokken der i 1879 laget et eget brennjern med skolens momogram som han bruke for å brenne sukkeret på toppen av desserten- der ble den kalt Trinity Cream eller Cambridge Burnt Cream. Det er enkelt å variere Crème Brûlée, du kan tilsette revet sitron- eller appelsinskall i fløteblandingen. Kanel er populært i Spania eller du kan tilsette noen dråper espresso eller din favorittlikør slik er vanlig i Italia. Og husk at oppskrifter som dette krever ekte vaniljesukker.

Ingredienser

gir tre eller fire desserter:

tre dl kremfløte

en dl helmelk (ikke bruk lettere melk)

to teskjeer ekte vaniljesukker og hvitt sukker (tilsammen 40 gr.)

fire eggeplommer

noen spiseskjeer lys brunt demerarasukker for topping

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 °C og finn frem en dyp langpanne og 4 ramekins. I en liten kjele, varm opp fløte og melk til rett under kokepunktet, dra kjelen av platen og pisk inn en spiseskje av sukkeret. La blandingen avkjøle seg noe.

Pisk sammen eggeplommene med resten av sukkeret til en jevn masse. Sett kjelen med melkeblandingen tilbake på platen og varm den opp igjen til rett under kokepunktet. Hell i eggeblandingen og pisk til du har en jevn masse.

Sil blandingen nedi et litermål eller en liten mugge og fordel de i ramekins. Sett de i langpannen og hell på kokende vann til det når omtrent 2/3 opp på formene.

Bak de i ovnen i ca. 10–15 minutter eller til de har stivnet. Her må du følge godt med. De skal bare sette seg, ikke stekes så lenge at de blir brune på toppen og tørre. Toppen skal være stivnet og være omtrent så bevegelig som gele når du rister litt på formene. Ta formene ut av langpannen og la de avkjøle seg i kjøleskap.

Rett før servering drysser du et jevnt lag med demerarasukker på toppen og gir de en rask bruning med en skibrenner eller en liten gassbrenner beregnet for denne typen desserter. Pass godt på, brent sukker smaker ikke godt.