Crema Catalana

spansk crème brûlée med kanel

Møt den spanske lillesøsteren til Crème Brûlèe. Klarer du å lage det klarer du fint å lage dette. Det er bruken av kanel som gjør dette til en annerledes dessert og den oppleves noe mer syrlig i smaken på grunn av sitrusskallet. Den må lages noen timer i forveien før den kan spises men det er bare en fordel når man har gjester til middag. Oppskriften kommer fra de danske brødrene Price.

Ingredienser

til fire personer:

to dl kremfløte

fire dl helmelk

en splittet vaniljestang

en teskje malt kanel

revet skall av to appelsiner og en sitron

fem eggeplommer

150 gr sukker

to spiseskjeer maisenna

to spiseskjeer Amaretto (kan sløyfes)

demerarasukker til karamellisering

Fremgangsmåte

Hell melk, fløte, vaniljefrø, den splittede vaniljestangen, kanelen og alt sitrusskallet i en kjele, kok det opp og trekk kjelen av platen. La blandingen avkjøle seg til den er lunken (37–40 °C). Er den ikke tilstrekkelig avkjølt vil eggene koagulere.

Pisk sammen eggeplommer og sukker til en lys masse og tilsett maisennaen mot slutten og deretter likøren. Sil melkeblandingen nedi eggemassen for å få bort alt sitrusskallet og vaniljestangen og pisk alt godt sammen. Hell så alt tilbake i en ren kjele og sett den på varmen, kok den opp under konstant omrøring inntil massen tykner og blir som en fyldig krem. Maisennaen forhindrer at kremen skiller seg men du må røre hele tiden så den ikke blir brent i bunnen. Blir massen for varm setter du den i vasken med kaldt vann tappet i og rører hele tiden.

Hell kremen i ildfaste dessertskåler og sett de kaldt i noen timer. Dryss på et jevnt sukkerlag som du karamelliserer rett før servering ved å bruke en skibrenner, en liten brulee-brenner eller grillen i ovnen. Bruker du sistnevnte må du følge meget godt med for dette går på minutter.