© 2010–2020 Millas Mat

Brente mandler og pecankjerner

herlige julenøtter

For mange er dette det ultimate juleknasket. Prosessen er litt tidkrevende og ikke noe man overlater til små barn men resultatet er verdt jobben. Dette er også fint å gi bort som små gaver. Etterhvert som det har blitt lettere å få tak på hele pecankjerner så pleier jeg å blande det sammen med mandlene. Det gir nydelig smak og litt variasjon i tekstur samt at det selvfølgelig ser ekstra flott ut. Trikset med å blande inn smør har jeg lært fra en fransk kokebok og det gjør nøttene ekstra blanke og gir de en enda bedre karamellsmak.

Brente mandler og pecankjerner

Ingredienser

syv dl blandede mandler og pecankjerner

2 1/2 dl gr sukker

2 1/2 dl vann

50 gr ekte meierismør

Rist nøttene i ovnen ved 180 °C i en tørr langpanne i omlag ti minutter eller inntil de begynner å lukte godt.

Bland vann, sukker og nøttene i en kjele eller en vid panne (jeg liker pannen, da har du mye bedre kontroll på kokingen). La de småkoke på svak varme uten lokk til alt vannet er fordampet, det er meget viktig for resultatet. All fuktigheten må være vekk, det skal kun være karamell igjen i pannen.

Rør innimellom mens de koker og gjør i stand en stekeplate med bakepapir og legg frem to gafler.

Når blandingen er tørr tilsetter du smøret og sett kjelen tilbake på platen med full varme. Rør hele tiden til smøret har smeltet og alt har fått en gyllen farge og la fuktigheten fra smøret fordampe. Hell blandingen over på bakeplaten og skill mandlene ved hjelp av to gafler. La nøttene avkjøle seg og brekk de deretter fra hverandre.

Oppbevares i tett boks eller på et glass.