Bread and butterpudding

en britisk favoritt med gammelt brød

Dette er en flott måte å bruke opp gammel loff på. En ekte britisk dessertklassiker. Du kan gjerne smøre brødet med litt ingefærsyltetøy eller bitter appeøsinmarmelade for ekstra god smak men det fungerer også kjempegodt med kun smør. Denne oppskriften kommer fra Sophie Grigson som arvet den av sin mor Jane Grigson, en av Englands mest anerkjente matskribenter. Hennes bøker er for lengst tatt inn i Oxford Brookes Universitetet og er ansett som en del av den britiske kulturarven.

Ingredienser

25 gr smør og litt ekstra til å smøre formen

åtte tynne skiver daggammel loff eller toastloff

50 gr sultanas eller rosiner

to teskjeer malt kanel

3 1/2 dl helmelk

en halv dl kremfløte

to egg

25 gr demerarasukker

litt revet muskattnøtt etter smak

Fremgangsmåte

Smør fire skiver med smør og legg de fire siste oppå. Klem de lett sammen og skjær de i to fra hjørne til hjørne så du til sammen får åtte trekantsmørbrød. Legg de lagvis i en liten smurt form som rommer en liter og dryss på kanel og sultanas mellom lagene.

Kok opp melk og fløte til rett under kokepunktet og dra kjelen av platen. Knekk eggene i en liten bolle og tilsett 2/3 av sukkeret. Pisk det godt inn. Tilsett eggeblandingen i melkeblandingen og pisk det godt sammen før du siler sausen ned i en liten mugge eller et litermål.

Hell sausen forsiktig over brødet i formen og dryss på litt muskattnøtt og resten av sukkeret. La formen stå på benken i ca. 30 minutter så brødet får tid til å absorbere noe av sausen. Dette er viktig skal du få et godt resultat.

Sett ovnen på 180 °C og bak puddingen i 30-40 minutter. Brødet skal være gyllent og sausen skal ha stivnet og være litt oppblåst, da er den ferdig og klar til servering.