© 2010–2020 Millas Mat

Baklava med pistasjnøtter

tyrkisk dessert

Disse tyrkiske godbitene serveres gjerne sammen med meget sterk kaffe som avslutning på et måltid. En liten bit av ditte eller kanskje to er nok til hver for dette er virkelig søtt og superklissete. Du kan gjerne variere med å bruke valnøtter eller mandler i denne oppskriften for litt variasjon. Tyrkerne og grekerne krangler ofte om hvem som «oppfant» denne desserten men etter å la lest litt historie går nok seieren til Tyrkia og det ottomanske keiserlige kjøkkenet. I dag finner du Baklava i hele Midtøsten der de er svært populære.

Baklava med pistasjnøtter

Ingredienser

sirup:

tre dl vann

en halv kilo sukker

saften av en halv sitron

en spiseskje rosevann

en spiseskje appelsinblomstvann

——

325 gr pistasjnøtter (har de iranske så kjøp dem)

125 gr smeltet smør

400 gr filodeig (kjøpes ferdig på rull)

Til dette er det best å bruk en engangsform av aluminiumsfolie.

Kok opp vann, sukker og sitronsaft i en kjele og la det koke i omlag fem minutter. Ta kjelen av platen og rør inn rose- og appelsinblomstvann. Hell sirupen nedi et litermål eller en mugge og la den avkjøle seg i romtemperatur og deretter i kjøleskapet inntil den er kald.

Sett ovnen på 180 °C og smelt smøret. Pensle innsiden av formen med litt av dette og legg på det første laget med filodeig. Pensle med smør og fortsett inntil du har bruk opp halvparten av arkene. Filodeigen kan godt ligge litt over kanten på formen. Kjør pistasjnøttene til en fin masse i en prosessor og spre mesteparten av dette over filodeigen. Spar av litt til å ha på toppen. Fortsett deretter med filodeigen og pensle hvert lag med smør. Det siste laget på toppen må også pensles godt. Bruk deretter en skarp kniv eller en saks og klipp av det som henger utenfor kanten på formen.

Kutt hele baklavaen inn i små firkanter, trekanter eller i såkalt diamantform. Se til at du får kuttet hele veien igjennom ned til bunnen. Bak den i ovnen i ca. 30 minutter inntil den er lys gylden. Med en gang den er ute av ovnen henter du ut den kalde sirupen og heller halvparten forsiktig over kaken. La den absorbere mesteparten (dette vil ta noen få minutter) og hell deretter over resten før du drysser på resten av pistasjnøttene.

Etter ytterligere avkjøling kan baklavaen serveres.