Apple fritters

en amerikansk eplefylt godbit

Vil du lage noe som smaker som en kombinasjon av eplekake og smultringer skal du lage disse. Apple fritters er en tradisjonell godbit som lages om høsten når eplene er i sesong. Du trenger faste syrlige epler - gjerne fra egen hage og en god eplecider men ellers lager du dette med helt vanlige ingredienser du finner i de fleste kjøkkenskap. I USA kan du finne de i kantiner, i donutshops eller få de servert privat. I jødiske miiljøer lages de ofte til Hanukkah som er alternativ til sufganiyot, tradisjonelle jødiske donuts fylt med syltetøy. Cideren i denne oppskriften gjør frittersene ekstra sprø og lette - og knasende gode.

Ingredienser

gir ca. 14-14 ferdige fritters:

tre faste syrlige epler feks. Granny Smith eller Gravenstein

en spiseskje smør

en spiseskje sukker

----

tre dl hvetemel

halvannen teskje bakepulver

en halv teskje havsalt

en halv teskje malt kanel

en kvart teskje malt ingefær

to gode klyper revet muskatnøtt

et stort egg

0,6 dl sukker

en spiseskje smør, smeltet

ca. 1,2 dl eplecider, gjerne alkoholfri

frityrolje til koking

----

glasur:

100 gr melis

en klype malt kanel

noen få spiseskjeer eplecider

Fremgangsmåte

Skrell og rens eplene for kjernehus og frø og kutt de i små terninger. Varm opp smøret til det er gyllent i en panne, ha i eplene, dryss over sukker og stek eplene til de er lys gylne og myke i kantene men de skal fortsatt være faste inni. La de avkjøle seg i pannen.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, havsalt og de malte krydderier i en bolle. Pisk sammen egg og sukker i en annen bolle før du tilsetter cideren. Ha deretter i eplene fra pannen, smeltet smør og melblandingen og vend det hele sammen til en noenlunde fast røre. Tilsett en ekstra spiseskje cider om nødvendig hvis røren virker for tykk.

Hell nok olje i en gryte eller en jerpanne til det står noen cm. opp på kanten og varm oljen opp til ca. 175 °C. Bruk to spiseskjeer og legg i spiseskjefulle klatter av røre i den varme oljen. Flat de litt ut og kok de i omlag to minutter på hver side. Legg de over på en rist med kjøkkenpapir etterhvrt som de steker slik at de får rent godt av seg og avkjøles.

Når alle er stekt pisker du sammen melisglasuren og dribler den over frittersene ved hjelp av en spiseskje. Serveres nystekte.