© 2010–2020 Millas Mat

Amerikansk sjokoladefuge

oppskrift fra New England

Klar for litt amerikanske julegodter? Hvorfor ikke lage sjokoladefudge på den gode gammeldagse måten slik man gjorde over there på begynnelsen av 1900-tallet. Det er noe sjarmerende med hjemmelaget konfekt selv om det ikke er noe jeg gjør ofte. Jeg har alltid noen aluminiumsformer i skapet for jeg skal ikke nekte for at det å lage konfekt kan være noe skikkelig klissete arbeid. Da er det greit og bruke noen former men bare kan kaste etterpå selv om det ikke akkurat er det mest miljøvennlige man kan gjøre her i verden. Ekte fudge nytes best i små biter sammen med en kopp av din aller beste julekaffe, men det er min mening. Kos deg!

Amerikansk sjokoladefuge

Ingredienser

400 gr sukker

63 gr kakaopulver (dutch-prosess)

2 1/2 dl helmelk

fire spiseskjeer mykt smør

en teskje ekte vaniljeekstrakt

Smør en liten engangs aluminiumsform (20x30 cm) med litt smør og sett den til side.

Ha sukker, kakao og melk i en dyp panne og rør det hele godt sammen. Kok opp under stadig omrøring og sett et termometer nedi blandingen. Reduser temperaturen og la det småkoke forsiktig. Ikke rør mer på dette tidspunktet. Når blandingen når en temp. på 114 °C tar du pannen av varmen og tilsetter smør og vanilje. Pisk dette godt inn med en tresleiv slik at massen blir jevn og blank. Ikke vær redd for å piske for mye.

Hell massen i formen og la den dampe av seg noe før du setter den kaldt. Når massen har stivnet kan du kutte fudgen i passende små konfektbiter. Pakk bitene inn i plast eller cellofan så de ikke tørker ut eller ha de på et tett Norgesglass.