Zeppole San Giuseppe

riktig gamle festkaker fra Napoli

Disse søte italienske kakene kommer i to varianter. En meget vakker og forseggjort type som sprøytes ut som en krans på brett, bakes og fylles med vaniljekrem og et kandisert kirsebær. Men dette er den aller eldste varianten, boller av en semi-søt deig som droppes direkte nedi varm olje og friteres gylne og sprø før de vendes i melis. Det gøye med disse er at du aldri helt vet hvilken form de får før de er ferdige. Disse bakes gjerne til Festa del Papà (farsdag) som markeres den 19. mars.

Ingredienser

2 1/2 dl varmt vann som holder ca. 45 °C

en teskje tørrgjær

en spiseskje sukker

en halv liter hvetemel

en teskje havsalt

en teskje revet sitronskall

----

en liter nøytral olje til fritering

melis til å vende de stekte kakene i

Fremgangsmåte

Løs opp gjær og sukker i det varme vannet og bland deretter inn hvetemel, sitronskall og havsalt og elt alt sammen smidig deig. Dekk bollen med plastfolie og la den stå til heving på et lunt sted i minst halvannen time. Deigen er klissete så jeg bruker kjøkkenmaskinen og setter på eltekroken til denne jobben.

Varm oljen i en gryte til den når ca. 165 °C, bruk gjerne et steketermometer og legg spiseskje-store boller av deigen direkte fra bollen og oppi oljen men ikke for mange av gangen. Stek bollene til de er gylne og oppblåste og la de renne godt av seg på kjøkkenpapir.

Legg noen av de avkjølte bollene i en papirpose, dryss over melis og rist på posen så bollene blir dekket. De bør spises samme dag de er laget.