© 2010–2021 Millas Mat

Wonuts

waffles and donuts

I 2014 var det cronuts som var det store, i år 2015 er det wonuts. For å si det enkelt så er det en smultringrøre som forstekes i et belgisk vaffeljern og ferdigkokes i smult på samme måte som vanlige smultringer. Du kan sikte over melis når de er ferdige eller du kan lage glasur og pynte med strøssel. Du kan smøre de med et tynt lag Nutella og servere de med iskrem eller du kan gjøre det noe HELT annet. Du bestemmer. En liten ting til slutt, jeg ville ikke laget disse i et vanlig vaffeljern siden deigen trenger plass til å heve.

Ingredienser

60 ml varmt vann

en halv spiseskje tørrgjær

2,3 dl helmelk

60 ml smeltet smør

en halv teskje havsalt

en spiseskje sukker

210 gr hvetemel

----

et egg

en kvart teskje natron

olje eller smult til steking

Pisk sammen varmt vann og tørrgjær og la det stå i noen minutter til du se at det dannes noe skum på toppet.

Smelt smøret over svak varme og bland inn melk, havsalt og sukker. Sjekk med fingertuppen at melken ikke er for varm før du blander inn gjærblandingen. Vend inn hvetemelet med en slikkepott men ikke overmiks. Når du ikke lengre kan se spor av hvetemelet dekker du bollen med plastfolie og setter den kaldt til neste dag.

Når du er klar til å lage wonuts så pisker du sammen egg og natron og vender det inn i røren.

Sett på det belgiske vaffeljernet og husk meget lav temperatur (mitt jern går til 8 og jeg hadde det på 3, noe som var kkurat passe). Varm også opp olje eller smult til 160 °C i en gryte. Stek vaflene i jernet men ikke mer enn at de er lyse og halvferige og stek de gylne på sammen måte som du ville stekt vanlige doughnuts.

La de ferdige wonuts(ene) renne av seg på en rist dekket med kjøkkenpapir og dekorer de som du vil.