© 2010–2020 Millas Mat

Wienerblomster med ripsgele

små fine julekaker

Dette er kjempesøte små kaker fra Østerrike som på kontinentet er typiske julekaker men særlig kjente i Norge er de ikke. De smaker nydelig og er vakre å se på. For de som har sett Nøtteknekkeren, enten på film eller i operaen så dekkes festbordet bla. med disse tradisjonelle godbitene. De kan minne litt om kransekake i smaken siden deigen inneholder malte mander.

Ingredienser

gir tretti kaker:

150 gr usaltet meierismør

350 gr hvetemel

150 gr melis

150 gr malte mandler eller hasselnøtter

en teskje malt kanel

halvannen teskje bakepulver

to egg

150 gr ripsgele (Hervik sin er best om du ikke lager din egen)

en pisket eggeplomme til pensling

litt ekstra melis til utbaking

Smuldre sammen smør og mel med hendene. Miks deretter inn malte nøtter, melis, kanel, bakepulver og til slutt sammenpiskede egg. Arbeid alt sammen til en jevn fast deig, dekk den med plast og la den hvile kaldt natten over.

Sett ovnen på 170 °C og kle to bakeplater med bakepapir. Smelt ripsgeleen over vannbad så den blir flytende og legg frem en bakepensel og en teskje.

Dryss et tynt lag melis på bakebordet, ta ut halvparten av deigen fra kjøleskapet og kjevle ut en ca. 2 mm tykk leiv. Når du har fått kjevlet den ut noe er det lurt å legge et stykke plastfolie oppå før du kjevler deg ferdig. Da unngår du at kjevlet setter seg fast og/eller river opp deigen.

Bruk en sandkakeform og stikk ut kaker. Legg halvparten av dem på bakeplaten og pensle de med litt av ripsgeleen, ikke bruk for mye, du skal bare bruke det som lim. De resterende kakene stikker du ut hull i midten på, bruk en brus- eller vinkork. Legg den gjennomhullede kaken oppå den andre og fyll hullet med i underkant av en teskje ripsgele.

Pensle med pisket eggeplomme rundt deigkanten og stek kakene i ca. 10-12 minutter til de er pent gylne. Legg de over på en kakerist så både kakene avkjøles og geleen får tid til å stivne på nytt.

Oppbevar kakene i tett boks.