Vørterkake

et festbrød for 200 år siden

Vørterkake er sammen med avletter er to av våre alle eldste kjente julekaker. Selve begrepet julekake har vi fra en tekst av Eilert Sundt nedskrevet i 1853 der det står gjæret rugbrød med sirup, vørter og rosiner ble servert meg. Dette var den ekstra godbiten man hadde til jul her i landet for vel 200 år siden, lenge før man fikk tilgang på vedfyrte ovner og mer fint hvetemel. Her har jeg droppet rosinene i deigen og laget små boller. Bare husk å justere steketiden.

Ingredienser

en halv kilo siktet rugmel

en teskje malt stjerneanis

en teskje malt koriander

en halv teskje malt nellik

en teskje finmalt sort pepper

tre dl helmelk

en dl mørk sirup

50 gr fersk gjær

en flaske vørterøl (0,33 cl)

en halv kilo siktet hvetemel

to dl mørke rosiner, kan sløyfes

Fremgangsmåte

Tilsett alt rugmelet og omlag halvparten av hvetemelet i miksebollen sammen med alt av krydderier og rosiner. Sett en kjele på varmen og tilsett all melken, Varm den opp til like under 40 ° og tilsett sirupen, pisk den godt inn så den ikke legger seg i bunnen. Løs deretter opp den ferske gjæren i væsken og tilsett vørterølet.

Sett eltekroken på miksmasteren og rør inn væsken gradvis i melet og tilsett resten av hvetemelet litt eller litt til deigen slipper bollen. Sett den til heving på et lunt sted i en god time.

Kle stekeplater med bakepapir og skru ovnen på 200 °C. Form ut tradisjonelle runde brød (denne deigen er passende til to brød) eller avlange brød. Du kan også lage kuvertbrød eller boller av denne deigen med da må du naturligvis redusere steketiden og prøve deg litt frem. La de etterheve i en god halvtime. Den generelle steketiden for vanlige brød ligger på ca. 40 minutter og bruk alltid nederste rille.

Pensle de med vann med en gang de er ute av ovnen så får de en flott blank overflate. Vil du lage små boller så ligger steketiden på 25-30 minutter ved samme temperatur men stek de midt i ovnen.