Verdens beste - Kvæfjordkake

kaken som ikke er norsk, det må vi nå akseptere

Opphavet til denne kakens popularitet i Norge tilskrives kvæfjordningen Hulda Ottestad som drev Cafe Alliance i Harstad. Hun kjøpte denne oppskriften midt på 1930-tallet for 200 kroner av en amerikansk turist og den hadde dengang tittelen Kongekake. Hulda gjorde den til sin egen bla. ved å redusere innholdet av mandler som på den tiden var dyrt og vanskelig å få tak på og i stedet tilsatte hun vanilje i kremen. Opprinnelig kom oppskriften til Amerika via italienske immigranter på begynnelsen av forrige århundre og er derfor svært lite norsk.

Ingredienser

150 gr smør

150 gr sukker

seks eggeplommer

150 gr hvetemel

seks spiseskjeer melk

en halv teskje bakepulver

en liten håndfull finhakkede mandler

marengs:

seks eggehvitter

200 gr sukker

fyll:

en porsjon ekte vaniljekrem eller en pakke Freia vaniljesaus uten koking og tre dl pisket kremfløte hvis du må ta en snarvei

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 170 °C og kle en langpanne med bakepapir og smør papiret godt.

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett så eggeplommer og pisk godt. Tilsett hvetemel og bakepulver og avslutt med melk til du har en glatt og fin kakerøre. Smør røren jevnt utover i langpannen.

Til marengsen begynner du med å piske eggehvitene til de begynner å skumme godt og etterhvert binder seg sammen. Tilsett sukkeret gradvis med en spiseskje og pisk til du har en stiv og blank marengs.

Spre marengsen på toppen av kakerøren og lag noen fine spisser med en slikkepott. Dryss på mandler og stek kaken i ca. 30-35 minutter til kaken er stekt og marengsen har stivnet og spissene er pent gylne.

Avkjøl kaken på rist, den må være helt kald før du deler den i to på tvers og deretter i stykker og fyller den med vaniljekremen.