Vannbakkels - fylt med vaniljekrem

pâte à choux

Disse kakene blir av mange sett på som en ildprøve. Det skal lite til før de blir flate, men følg denne fremgangsmåten og jeg er sikker på at du vil lykkes. Husk at de må være helt kalde før de deles i to, og fyll de med krem og bær rett før servering. Blir de stående for lenge før servering blir de litt bløte. Du kan variere fyllet på mange måter med krem og bær i sesong er en klassisk fransk variant av dem. Ekstra flotte blir de med skiver av friske jordbær vendt inn i kremen og striper av sjokolade på toppen sammen med et lett melisdryss.

Ingredienser

gir seksten små bakkels:

115 gr meierismør i små biter

120 ml helmelk

120 ml kaldt vann

to teskjeer sukker

en kvart teskje fint havsalt

125 gr hvetemel

fire egg, sammenpisket + et ekstra til pensling

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 205 °C og del opp smøret litt. Ha det over i en kjele sammen med melk, vann, sukker og havsalt. Rør med en sleiv og når smøret har smeltet tar du kjelen av platen. Tilsett alt melet på en gang og rør det sammen til en jevn klump. bruk sleiven og rør, hakk opp og klem deigen mot sidene av kjelen flere ganger. ha deigen over i bollen til mikseren og la den avkjøle seg i noen minutter. Sett k-vispen på mikseren.

Pisk sammen fire egg i et litermål og sett på mikseren. Tilsett de sammenpiskede eggene litt etter litt mens maskinen jobber. Jeg pleier å ha det være igjen omlag en spiseskje med sammenpisket egg.

Legg bakepapir på to stekeplater og pensle papiret med kaldt vann. Dette gir en dampeffekt under steking og forhindrer at bakkels tørket ut.

Knekk det siste egget sammen med det som er igjen fra deigen og tilsett en spiseskje vann. Pisk alt godt sammen.

Fyll røren i en sprøytepose med stor tip og lag åtte topper på hver plate. Bruk en fingertupp dyppet i vann for å jevne ut evt. tupper av deig som stikker opp. Gjør du ikke dette vil de bare bli brent under steking. pensle med eggemassen og stek kakene i tjue minutter, skru deretter ovnen ned til 175 °C og stek kakene videre i omlag tolv minutter til. Ikke åpne døren på noe tidspunkt.

Når bakkels er brune og fine tar du de ut og legger de over på en rist. La de avkjøles helt før de fylles med krem eller iskrem og drysses med melis eller smeltet sjokolade. Dette gjør du rett før de skal serveres slik at de ikke bli bløte.

Bakkels som blir til overs kan fryses og deretter tines i kjøleskap.