Vafler fra Sjømannskirken i København

for de som lengter hjem til gamle Norge

Hvilken sjømannskirke som har de beste vaflene er som en årlig begivenhet å regne. Jeg i likhet med mange andre synes vinneren fra 2008 og igjen i 2011 nemlig København lager de beste vaflene av dem alle. Natron gjør vaflene lette og sprø, den malte kardemommen minner meg om oldemors vafler samt rikelig med smeltet smør i røren gjør de saftige og myke. Dette er vafler laget med mye kjærlighet, men husk å følge fremgangsmåten så de blir som de skal for her er det litt kjøkkenkjemi som må til i aller siste steg når du skal lage røren.

Ingredienser

oppskriften gir omlag ti plater:

to egg

en dl sukker

to dl skummet kulturmelk

halvannen dl helmelk

en dl kaldt vann

350 g hvetemel

en teskje bakepulver

en halv teskje natron

en teskje ekte vaniljesukker

en halv teskje malt kardemomme

125 g smeltet smør

----

Slik renser du vaffeljernet ditt

Smelt smøret og la det avkjøle seg litt.

Pisk sammen egg og sukker og tilsett deretter mesteparten av kulturmelken men hold tilbake omlag en halv desiliter. Deretter blander du inn hvetemelet vekselsvis sammen med melk, vann og smeltet smør. Pisk deretter inn kardemomme, bakepulver og vaniljesukker.

I resten av kulturmelken pisker du inn natron og tilsetter dette i røren til sist. Bare bland den inn men ikke pisk masse, da kan vaflene bli litt seige. Dette blir en tykk og fyldig røre så la den svelle i en halvtimes tid på kjøkkenbenken før steking, eller du kan gjerne sette den under plast i kjøleskapet i flere timer før du skal steke de opp.

La de ferdige vaflene avkjøle seg på rist.