Tropisk Aroma

en klassiker på norske kakebord

Tropisk Aroma er en slags blanding av marmorkake, sjokoladekake og krydderkake. Navnet kommer fra en tid der krydder som muskat og kanel ble sett på som eksotisk og dermed tropisk. De eldste referansene til denne kaken jeg har funnet er fra 60-tallet men noe sier meg at oppskriften kan være mye eldre enn det. Den kommer også i ulike varianter med kun lys kake og mørk krem og med flere lag. Det er viktig at kaken lages minimum dagen før slik at den får tid til å trekke smak. Lag den gjerne to dager før den skal serveres - den blir bare enda bedre av det. Kald kake og varm kaffe smaker ekstra godt sammen.

Ingredienser

kakebunn:

200 gr myk Melange

300 gr sukker

tre egg, romtemperert

300 gr hvetemel, siktet

fire teskjeer bakepulver

en teskje fint havsalt, kan sløyfes

en teskje malt kanel

en teskje finrevet muskat

en halv teskje malt kardemomme

to dl helmelk

to spiseskjeer bakekakao

en dl sterk kald kaffe, til dynking av kakebunnen og til kremen

----

sjokoladekrem:

200 gr myk Melange

600 gr melis, siktet

fire spiseskjeer bakekakao

en teskje ekte vaniljesukker

seks til åtte spiseskjeer sterk kald kaffe

Fremgangsmåte

Sett k-vispen på miksmasteren og pisk smør og sukker til en luftig krem. Mens maskinen jobber sikter du sammen hvetemel, bakepulver, havsalt og krydder. Knekk eggene i en liten bolle og mål opp melken.

Sett ovnen på 180 °C og smør en dyp 22-24 cm. springform med Formfett og legg bakepapir i bunnen.

Stopp maskinen og bruk en slikkepott til å skrape smørkremen ned fra kantene et par ganger og pisk inn eggene et og et av gangen. Så tilsetter du melblandingen skje for skje mens maskinen går og tilsetter melken innimellom. Ikke overpisk røren, da kan den ferdige kaken bli litt seig.

Ta ut halvparten av røren og bland inn bakekakao. Ha den lyse deigen i bunnen av formen med den mørke deigen oppå og dra en gaffel igjennom begge lagene slik at du lager et marmor-mønster. bruk deretter baksiden av en spiseskje til å glatte ut røren på toppen slik at kaken får jevn høyde.

Stek kaken i 45-50 minutter og sjekk med en liten kniv eller kakenål at den er gjennomstekt. La kaken avkjøle seg i formen før du klikker av ringen, vender den på en rist og fjerner bunnplaten og bakepapiret. La deretter kaken bli helt kald.

Lag kaffen og la den avkjøles.

Til smørkremen sikter jeg sammen melis, bakekakao og vaniljesukker og har i terninger av meget mykt smør. Er smøret for hardt blir du stående å piske i evigheter og det kan være vanskelig å få en glatt og fin krem. Når smør og melis er godt mikset sammen tilsetter du kaffen spiseskje for spiseskje mens maskinen går. Jeg bruker mellom seks og åtte spiseskjeer av kaffen for å få kremen myk og smørbar men ikke rennende.

Del den avkjølte kakebunnen i to og legg den flatt med snitteflatene opp. Dynk hver av bunnene med omlag fire spiseskjeer kald kaffe. Legg kakebunnen på et passende fat og legg gjerne biter av bakepapir under kantene for enkel rengjøring etterpå. Smør på omlag 1/3 dl av kremen. Legg den andre kakebunnen oppå og press lett ned. Har toppen av kaken sprekker så fyller du de igjen med litt krem før du fordeler resten oppå og på sidene av kaken. Bruk en gaffel til å lage en riflet mønster og sett kaken kaldt i en times tid slik at glasuren stivner. Dekk deretter kaken løst med plastfolie og la den stå kaldt til neste dag.