© 2010–2022 Millas Mat

Totenkringler fra Søndre Sulustad

små fine hvetekringler med perlesukker

Disse søte små hvetekringlene er en meget gammel lokal tradisjon fra Toten. Man vet at de for første gang dukket opp i et lite trykket hefte publisert rundt 1880. Heftet handlet om regionale spesialiteter - men selve bakverket er nok adskillig eldre. Bruken av fint hvetemel og sukker tyder også på at de for det meste ble bakt til høytider og til jul. Gården Sulustad ble ryddet allerede i vikingtiden og ble heller ikke lagt øde etter Svartedauden - dette gjør den til en av landets eldste gårder med fortsatt drift.

Ingredienser

500 gr hvetemel (ca. en liter)

2 1/2 dl helmelk

50 gr fersk gjær (søt type)

150 gr sukker

125 gr meierismør, smeltet

et stort egg

en teskje hjortetakksalt

en toppet teskje malt kardemomme

----

et sammenpisket egg til pensling

svensk perlesukker til pynt

Varm melken til 40 °C og løs opp den ferske gjæren i dette, det er lettet å få ut gjæren med en visp. Smelt smøret i en kjele og vei opp hveteml og sukker.

Hell melken med den innpiskede gjæren i bakebollen, knekk i egget og elt inn halvparten av melet, halvparten av sukkeret og halvparten av det smeltede smøret sammen med all hjortetakken og kardemommen. Elt det sammen til en klissete deig, dekk den med plast og la den heve i en halvtime. Arbeid så inn resten av melet, sukkeret og smøret og la deigen heve seg i en halvtime til.

Elt deigen lett på bakebordet og del den inn i omlag tretti små emner. Trill hvert emne ut til en tynn pølse på lengde med en blyant og form ut små kringler. Legg de på stekebrett med papir og la de etterheve i 30 minutter før de pensles med sammenpisket egg og drysses med perlesukker.

Stek kringlene ved 275-300 °C i tre til fem minutter før de avkjøles på rist. Kringlene kan fryses men er som all annen gjærbakst aller best når de er nystekte.