Torta Giallo da Firenze

mandelkake med gul krem

Denne tradisjonelle italienske julekaken kommer fra renessansens hjemby Firenze og italienerne tar som kjent sine julekaker meget alvorlig. Denne kaken er meget rik i smak og konsistens og bør serveres i små pene stykker.

Ingredienser

nøttebunn:

100 gr hasselnøttkjerner

halvannen dl sukker

fire eggehvitter

gul krem:

fire eggeplommer

50 gr usaltet smør

en halv dl sukker

to dl kremfløte

en halv teskje ekte vaniljesukker

garnering:

halvannen til to dl pisket kremfløte (kan sløyfes)

finhakkede ristede hasselnøtter eller mandelflak til pynt

Finmal hasselnøttene og bland de sammen med sukker og stivpiskede eggehvitter. Hell røren i en smurt liten langpanne med bakepapir og stek nøttebunnen ved 200 °C i omlag 15-20 minutter. Hvelv den ut på en kakerist etter litt avkjøling i formen og la den avkjøle seg helt.

Mens nøttebunnen avkjøler seg kan du begynne med den gule kremen. Ha alle ingrediensene utenom vaniljesukkeret over i en romslig kjele og varm det sakte opp under kontinuerlig pisking. La kremen syde i noen få minutter inntil den tykner og sett deretter kjelen i kaldt vann. Fortsett å piske inntil den har avkjølt seg noe. Smak den deretter til med vaniljesukker.

Del nøttebunnen i to og fyll den med halvparten av den avkjøle kremen. Legg på det andre laget med nøttebunn og smør resten av kremen oppå. Smør på pisket fløtekrem om du ønsker og dryss deretter på nøtter eller mandler eller dropp fløtekremen og dryss de rett på den gule kremen.

Denne kaken kan fint fryses enten hel eller i små stykker.