© 2010–2021 Millas Mat

Tommeltrykk med syltetøy

thumbprints with jam

Disse klassiske engelsk-amerikanske småkakene er en fryd for både øynene og smakssansene. Velg gjerne ditt favorittsyltetøy, bare se til at det er stivt nok. Et syltetøy som er altfor tynt egner seg ikke siden det har en tendens til å flyte utover under steking, særlig gjelder det endel sukkerfrie varianter. Ellers er disse kakene enkle å lage en førjulskveld.

Ingredienser

gir ca. 30 kaker:

340 gr mykt meierismør

200 gr sukker

en teskje ekte vaniljeekstrakt

350 gr hvetemel

en kvart teskje finknust havsalt

et egg pisket sammen med en spisskje kaldt vann

kokosflak eller kokosmasse

bringebær og/eller stivt aprikossyltetøy

Pisk smør og sukker godt sammen og tilsett deretter vaniljen. Sikt sammen hvetemel og havsalt og tilsett dette gradvis i smøret inntil det former seg til en deig. Skrap ned fra kantene av bollen og opp fra bunnen om nødvendig før du gir det hele en siste miks. Ta deigen ut av miksebollen, kna den lett sammen, pakk den inn et plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i omlag 30 minutter.

Sett ovnen på 170 °C og kle to stekeplater med bakepapir. Pisk sammen egg og vann i en liten bolle og dryss kokosmasse på en tallerken. Sett frem syltetøy og en liten teskje.

Trill kuler av deigen, vil du ha kakene så jevne og pene som mulig kan du kontrollere vekten på dem. De skal veie omlag 28 gr. pr. kake. Dypp kulene i eggemassen og rull de deretter i kokos. Plasser de med litt avstand på stekeplatene og lag en fordypning i hver kake med tommelen. Legg på en kvart teskje syltetøy pr. kake og stek i de omlag 20-25 minutter eller inntil de er lys gylne.

Avkjøl de ferdige kakene på rist og oppbevar de i tett boks eller på et rent glass.