© 2010–2022 Millas Mat

The Universal Pita

et middelhavsbrød til det aller meste

Dette brødet passer til nærsagt all slags mat enten det er til suppe, til kebab, gyros eller bare til en deilig frisk salat. Det kan oppbevares i kjøleskap over flere dager og bare varmes litt eller det kan fryses. Det tåler det svært godt. Det trenger endel tid til heving - omtrent tre timer til sammen men selve prosessen er enkel om man er vant med brødbaking. Oppskriften på pita varierer lite fra land til land men denne kommer fra Hellas.

Ingredienser

gir omlag åtte store pita:

400 gr hvetemel

250 ml lunkent vann (40°)

to spiseskjeer e.v. olivenolje + ekstra til steking

en halv pose tørrgjær

en snau spiseskje sukker

to teskjeer fint havsalt

Hell lunkent vann i en liten boller og tilsett tørrgjær og sukker. Pisk det godt sammen og sett det til side i noen minutter inntil blandingen begynner å skumme litt. Da vet du at gjæren er aktivert.

Sett eltekroken på maskinen og hell gjærblandingen i bakebollen. Tilsett halvparten av hvetemelet og jobb den inn i væsken før du tilsetter olivenolje og havsalt. Tilsett deretter resten av hvetemelet litt etter litt mens maskinen jobber og når deigen slipper bollen lar du den elte videre i noen minutter til du har en myk og smidig deig. Melet som er igjen om du ikke bruker alt kan du bruke til utbaking.

De deigen ut på benken og elt den lett. Form den til en rundt bolle og la den ligge på benken dekket av et kjøkkenhåndkle som er godt vridd opp i varmt vann. La deigen heve i omlag to timer eller til den har dobbel størrelse.

Del deigen inn i åtte jevnt store emner, trill de til bollen og la de etterheve i en time til under håndkledet.

Sett en jernpanne på medium varme og smør bunnen med et tynt lag olivenolje. Kjevle ut brød til runde leiver på omlag syv mm. tykkelse og legg de over i pannen. Stek de i omlag halvannet minutt på hver side og reguler varmen etter behov. Brødene kan snus flere ganger til de får fine gylne flekker og legg de oppå hverandre etter steking så de holder seg myke og legg et rent håndkle over mens du steker opp de andre.