© 2010–2022 Millas Mat

The Berry Double Crumble

en hyllest til skogens og hagens beste bær

En crumble er for meg en av de beste og ikke minst enkleste dessertene som finnes. Det kan lages med friske bær, frosne bær, epler, rabarbra, kirsebær, plommer. Kort sagt- nesten hva som helst av frukt. Det er en utbredt oppfatning av crumble ble utviklet av engelske husmødre på begynnelsen av 1900-tallet for å spare litt på smøret siden man bare trengte et lag med crumble på toppen. Under siste verdenskrig ble crumble en svært populær dessert når man selv kunne gå ut og plukke bær. Såkalt foraging ble en nasjonal plikt. Denne varianten har bunn men du bruker den samme blandingen så du må ikke lage to forskjellige deiger, og den kan lages flere timer på forhånd og stå kaldt under plast i kjøleskapet.

Ingredienser

crumble:

270 gr hvetemel

en kvart teskje fint havsalt

en halv teskje bakepulver

150 gr sukker

185 gr kaldt meierismør, kuttet i små terninger

halvannen teskje ekte vaniljeekstrakt

to store eggeplommer

to teskjeer eplecidereddik

----

fyllet:

500-600 gr friske bær (blåbær, bringebær, jordbær, bjørnebær el.)

en teskje sitronskall, fint revet

to teskjeer frisk sitronsaft

70 gr sukker

mellom en og fire teskjeer maisenna eller potetmel, dette avhenger av hvor fast du vil at fyllet skal bli

en liten klype cayennepepper

Sett ovnen på 190 °C og plasser risten et hakk under midten av ovnen. Finn frem en passende ildfast form som ikke er for dyp eller en paiform.

Begynn med å lage crumble. Jeg bruker en prosessor og begynner med å tilsette hvetemel, havsalt, bakepulver og sukker i bollen. Kjør dette sammen i noen sekunder og tilsett smøret i terninger. Kjør inntil massen i bollen er lett kornete. Tilsett eggeplommer og eddik og kjør i noen sekunder til inntil massen lett klumper seg. Den vil ikke samle seg til en deig - det er meningen.

Har du ikke en prosessor anbefales det å legge smøret i fryseren en liten stund og rive det på et råkostjern for så å blande det inn i hvetemelet etter hvert som du river opp slik at det ikke klumper seg for mye.

Ha alle bærene i en bolle og bland inn de øvrige ingrediensene. Avslutt med maisenna og vend det hele sammen. Ikke rør for voldsomt slik at du moser bærene helt. Ta det litt med ro.

Fordel halvparten av crumble-blandingen utover bunnen av formen, bruk baksiden av en spiseskje eller en liten ramekin til å presse den sammen til en flat bunn. Vær litt nøye med akkurat dette, det er viktig at den er presset godt sammen. Fordel bærblandingen oppå i et jevnt lag og fordel resten av crumble-blandingen oppå. La det bære noen større klumper og noen mindre slik at toppen er litt ujevn- det blir ekstra fint når den er stekt. Bakes i omlag tre kvarter eller til toppen er lys gyllen.

Serveres lun eller romtemperert sammen med iskrem eller iskald vaniljesaus og gjerne et friskt mynteblad eller melisse.