© 2010–2021 Millas Mat

The Apple Lattice Pie

as american as it gets

Da de første brevene fra nordmenn som hadde utvandret til USA ankom Norge fra rundt 1830 vet vi at begrepet pie ble nevnt i flere av dem. En del av disse brevene er nemlig bevart og finnes i dag i Riksarkivet. En pie er fortsatt noe av det mest amerikanske vi kan tenke oss, og når jeg skriver dette er det 4. juli og dermed Independence Day. En perfekt anledning til å diske opp med noe godt. Husk at du trenger faste og lett syrlige epler til dette og server gjerne vaniljeis til.

Ingredienser

paideig til en 23-26 cm form:

355 gr hvetemel

to spiseskjeer sukker

en teskje havsalt

227 gr kaldt smør i terninger

halvannen til to dl isvann

----

eplefyll:

en drøy kilo rensede epler i tynne skiver (Granny Smith el.)

100 gr sukker

en halv teskje malt kanel

en kvart teskje allehånde (all spice)

en kvart teskje malt ingefær

en kvart teskje muskatnøtt

to spiseskjeer hvetemel

----

et sammenpisket eggehvite til pensling

sukker til å drysse over paien før steking

Begynn med å lage deigen. Sett kniven på prosessoren og ha i hvetemel, sukker og havsalt. Kjør det sammen i noen sekunder og tilsett kaldt smør i terninger. Kjør igjen til du har en masse som ligner lett fuktig sand. Tipp dette over i en blandebolle og tilsett en dl av isvannet. bruk hendene og miks til du kjenner at det begynner å forme seg til en deig og tilsett mer vann etter behov. Når du har en deig som henger godt sammen og ikke er klissete klapper du den ned til med flat disk, pakker den godt inn i plastfolie og lar den hvile i kjøleskapet i to timer.

Skrell og kutt eplene i tynne skiver. Bland sammen sukker og krydder og ha dette over eplene sammen med hvetemelet. bruk hendene og gi det hele en god miks.

Ta ut halvparten av deigen og kjevle ut en leiv som dekker bunnen, sidene og henger noe over kanten av formen. Ha i eplene og press de lett ned. Formen skal være helt full med epler - det er en eplepai tross alt.

Sett ovnen på 260 °C med en stekebrett i midten slik at dette blir glovarmt.

Kjevle ut den andre halvparten av deigen og kutt ti remser som er ca. to cm. i bredde. Lag en såkalt lattice - hvordan det gjøres ser du her. Klipp av overflødig deig og fold deigremsene under selve kanten på paibunnen. Lag en fin kant ved såkalt crimping - her lærer du hvordan det gjøres.

Pensle over pisket eggehvite og dryss på godt med sukker over det hele. Ikke glem kantene på paien.

Sett paien på den glovarme stekeplaten. Skru temperaturen ned til 205 °C og stek paien i 35-45 minutter. La den stå på benken i minimum fire timer før oppskjæring eller over natten. Ikke dekk den til med noe.