Svensk kladdkaka

en svensk råkake

Denne populære kaken er nesten som en brownie og selve røren kunne ikke vært enklere. Alt du trenger er en kjele og en ballongvisp. Steketiden er også kort men vær oppmerksom på at den trenger tid til avkjøling både i romtemperatur og deretter i kjøleskap så bak den i god tid. Kaken inneholder heller ikke noe hevemiddel så i den grad kaken hever seg så er det eggene som sørger for det.

Ingredienser

150 gr smeltet smør

tre dl sukker

en dl mørk usøtet bakekakao

en teskje ekte vaniljesukker

to egg

to dl hvetemel

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 °C og plasser risten ett hakk lavere enn midten. Smør deretter en 24 cm. springform med formfett eller smør og dryss med litt hvetemel.

Finn frem en romslig kjele og smelt smøret. Ta kjelen av varmen og rør deretter inn sukker, kakao og vanilje. Deretter tilsetter du ett og ett egg av gangen og rører godt mellom hvert, avslutt med å røre inn hvetemelet og hell røren i den klargjorte formen. Røren skal være tung og seig.

Stek kaken i 20-25 minutter eller inntil du ser at du har en stivnet overfate, ikke stek den mer siden den skal være bløt i midten. Ta kaken ut og la den avkjøle seg i formen i times tid på kjøkkenbenken. Sett den deretter inn i kjøleskapet i minst halvannen time før du forsiktig fører en kniv langs kanten på formen og klikker av ringen.

Sikt over litt melis rett før du deler opp kaken og serverer den på i pene stykker. Fordi denne kaken er svært myk så ville jeg ikke forsøkt å vende den ut av formen. Behold den på brettet og skuff ut stykker med en fleksibel stekespade. Hvis du vil ha den på fat må du snu den mens den fortsatt er iskald fra kjøleskapet og jobbe raskt & kontrollert.