© 2010–2022 Millas Mat

Sveler fra Fjord1 MRF

et ferdaminne fra Sunnmøre

Sveler er tradisjonsmat fra vestlandet og denne oppskriften er den originale der man bruker både natron og hjortetakk. Sukkerinnholdet og bruken av vaniljesukker varierer endel i de ulike oppskriftene og noen bruker også kardemomme i. Sveler er ypperlig som kaffemat og reiser man med bilferge på Mørekysten så er dette for mange det beste med hele turen. Kaffe og svele er et begrep - den fikk til og med plass i en scene i den norske suksessfilmen Børning fra 2014.

Ingredienser

oppskriften gir omlag ti sveler:

fire egg

seks spiseskjeer sukker

450-500 gr hvetemel

en strøken spiseskje natron

en halv teskje hjortetakk

en liter kefirmelk

to spiseskjeer smeltet smør

----

smør, sukker, brunost, rømme og syltetøy til servering

Smelt smøret og la det avkjøle seg litt. Pisk egg og sukker godt sammen. Bland sammen hvetemel, natron og hornsalt og tilsett dette vekselvis sammen med kefirmelken. Tilsett smeltet smør til slutt og la røren svelle i minst en halvtime.

Stek svelene på takke eller i en tørr teflonpanne. Bruk noe under medium varme og når svelene har bobler på toppen og har en tørr kant må de snus og stekes i noen minutter på andre siden. Fold de over med en gang de er stekt, ellers knekker de når de skal smøres. La de avkjøle seg på en fjøl dekket med to lag kjøkkenhåndklær og legg enda et håndkle oppå mens de avkjøles. Deretter kan de smøres med det du ønsker.