© 2010–2022 Millas Mat

Surdeigskultur

grunnlaget for deilig brød

Jeg har sett mange mislykkede forsøk på å lage surdeig. Mange har opplevd at den rett og slett mugner under prosessen så derfor har jeg skrevet opp denne trinn-for-trinn metoden som skal fungere. I oppskriften står det at den skal stå i romtemperatur, det betyr at å sette den på kjøkkenbenken ved et kaldt vindu ikke er spesielt lurt. Har du et kaldt kjøkken, la kulturen stå på et lunere sted. Gjerne i nærheten av en varmekilde men selvsagt ikke for nært. Det viktigste er at temperaturen er noenlunde jevn hele døgnet.

Ingredienser

grunndeig:

125 gr sammalt rug

125 gr hvetemel

fire dl vann

——

fire porsjoner av:

fire dl lunkent vann

250 gr sammalt rug

——

ti porsjoner av:

200 gr sammalt rug

en dl lunkent vann

Trinn en: Lag grunndeigen ved å blande sammen ingrediensene i en bolle. dekk den med et klede og la den stå over natten.

Trinn to: Ta halvparten av deigen og kast den. I deigen som er igjen blander du i fire dl lunkent vann og 250 gr. sammalt rug. La den stå lunt på benken over natten og gjenta denne prosessen de tre neste dagene.

Trinn tre: Ta halvparten av deigen og kast den. I deigen som er igjen bland i en dl lunkent vann og 200 gr sammalt rug. Gjør dette morgen og kveld de neste fire dagene.

Nå er sudeigskulturen klar og kan oppbevares i kjøleskap mellom hver gang du baker.