© 2010–2021 Millas Mat

Sugarcookies

en amerikansk juleklassiker

Disse kakene ser du i så godt som hver eneste amerikanske julefilm, serie eller tv-spesial. De ser ut til å være uløselig knyttet til den amerikanske julefeiringen i en eller annen form. Det fine med dem er at du står helt fritt til å bruke de fargene og den pynten du ønsker - her er det ingen fasit. Du kan også dyppe kakene i glasuren hvis du ikke er komfortabel med sprøyteposer & tips. Det blir også kjempefint.

Ingredienser

330 gr smør

300 gr sukker

tre spiseskjeer myk kremost naturell

et stort egg

to store eggeplommer (spar hvittene til glasuren)

en teskje ekte vaniljeekstrakt

em halv teskje mandelessens

en teskje havsalt

ca. 400 gr hvetemel

en halv teskje bakepulver

to teskjeer kremotartari

----

glasur:

500 gr siktet melis

en halv teskje havsalt

en teskje ekte vaniljeekstrakt

to eggehvitter

konditorfarge etter eget ønske

vann til justering av glasuren

----

pynt & strøssel etter ønske

Sett k-vispen på mikseren og pisk smør, sukker og kremost til en lett og luftig krem. Det er viktig at sukkeret mer eller mindre blir oppløst. Stopp maskinen og skrap ned fra siden av bollen med en slikkepott.

Pisk inn egg, eggeplommer, vanilje og mandelessens og skrap ned på nytt. Sett en finmasket sikt på toppen av bollen og ha i havsalt, hvetemel, bakepulver og kremotartari og sikt det hele nedi bollen. Miks deretter deigen på lav hastighet inntil alt melet er blandet inn men ikke overmiks. Samle deigen sammen og klapp den ut til en flat disk, pakk den inn i plastfolie og legg den kaldt i minst to timer eller til neste dag.

Når du er klar til å bake setter du ovnen på 180 °C og kler to stekeplater med bakepapir. Del deigen i to, mel bakebordet lett og kjevle ut en leiv som er omlag 6 mm. tykk. Se til at den har jevn tykkelse, det er viktig for resultatet. Stikk deretter ut kaker med de formene du ønsker å bruke og legg de over på stekebrettene. Avkjøl brettene i ca. 20 minutter, dette gjør at kakene beholder formen etter steking. Sett deretter kakene direkte inn i oppvarmet oven og bak de i omlag 10-12 minutter eller til du ser at kanten såvidt begynner å få farge. Dette skal være lyse kaker. La de avkjøles helt på rist før dekorering.

Bruk ballongvispen på mikseren og sikt all melisen nedi bollen. Tilsett havsalt, ha i vanilje og eggehvitene og sett maskinen på lav hastighet og pisk til en glatt glasur. Fordel den i separate boller og tilsett ønsket farge og juster glasurens tykkelse med litt vann om nødvendig. Ofte er det snakk om dråper så vær forsiktig.

Ønsker du å dekorere kakene som på bildet trenger du først å sprøyte en ramme rundt kaken med fast glasur. Jeg bruker en 2 mm. tip her. La rammen stivne før du fyller inn med en mer flytende glasur og bruker en fyrstikk el. til å få den helt ut til kanten. Når glasuren er fordelt kan du pynte som du vil.