Stollen

tysk julekake med tørket frukt og marsipan

For mange tyskere er en Stollen et must til jul. Du kan forsåvidt si at det er en julekake, men som du ser av oppskriften er den noe mer komplisert og med langt flere ingredienser enn den dansk-norske typen som vi kjenner best. I midten av kaken skal det være en marsipankjerne slik at hver skive får sin del. Formen på selve kaken har en sterk symbolverdi da den ovale formen og den hvite melisen skal forestille det svøpte Jesusbarnet i krybben.

Ingredienser

50 gr sukat

50 gr glaserte syltede kirsebær (cocktailbær)

en appelsin

100 gr blandet rosiner og sultanas

25 gr tørkede tranebær

to spiseskjeer brandy eller mørk rom

tre til fire grønne kardemommekjerner

7 gr tørrgjær

25 gr sukker

125 ml helmelk + litt ekstra

275 gr hvetemel + litt ekstra

en halv teskje blandet kanel, nellik, koriander og allehånde

50 gr usaltet mykt meierismør

et egg

en teskje ekte vaniljeekstrakt

25 gr mandler

25 gr pistasjkjerner

225 gr beste kvalitet marsipan (Niederegger el.)

nøytral olje til smøring

siktet melis for dekorering

Fremgangsmåte

Finhakk sukaten og kvarter kirsebærene, riv appelsinskallet. Ha det over i en liten ildfast bolle. Press appelsinsaften nedi en liten kjele og tilsett alkoholen du har valgt. Varm den opp til rett under kokepunktet og hell den over frukten. Bland det godt sammen med en spiseskje og la den stå på benken og trekke i omlag to timer.

Putt kardemommekjernene i en morter og knus frøene til et fint pulver, plukk vekk alle de tørre bladene som omgir frøkjernene etterhvert som de faller av.

Ha sukker og tørrgjær i bakebollen på mikseren. Varm opp melken forsiktig til ca. 40 °C og hell den over i bollen. Sett ballongvispen på maskinen og pisk godt. La blandingen stå litt il du ser at det danner seg bobler på overflaten. Det betyr at gjæren er aktivert.

Tilsett hvetemelet og alle de malte krydderiene sammen med en halv teskje havsalt i bollen. Sett på eltekroken og tilsett det myke smøret i terninger sammen med egget og vaniljen. La maskinen jobbe i omlag fem minutter til du har en myk og elastisk deig. Dekk bollen med plastfilm og sett den lunt i en god time til heving inntil den har doblet i størrelse.

Dekk et bakebrett med bakepapir og ha det klart. Mens deigen hever grovhakker du mandler og pistasjkjerner. Hell vekk halvparten av væsken fra frukten når deigen er ferdig hevet. Sett bollen tilbake på mikseren og miks inn frukten og de hakkede nøttene.

Tipp deigen ut på et lett melet bakebord og elt den lett i omlag et minutts tid. Klapp den ut til en oval form, omtrent på størrelse med et A4-ark.

Trill marsipanen ut til en pølse som er omlag 4 cm. kortere enn leiven på litt lengste og plasser den på midten. Pensle deigkantene med litt melk og rull deigen sammen. Klem godt sammen på alle kantene så marsipanen forselges skikkelig. Dette er et viktig steg.

Løft rullen over på stekeplaten med papir under, form den ut til en mer oval form og pensle et stykke plastfolie med litt olje og bre det over kaken. La den heve lunt i en time til den har doblet i størrelse.

Varm ovnen til 180 °C, ta av plastfolien og stek kaken i omlag 30 minutter eller til den er gyllen. Bank på undersiden for å sjekke om lyden er hul, da vet du at kaken er ferdig. Løft den over på en rist for avkjøling og sikt over godt med melis så den blir dekket.

Stollen oppbevares best innpakket i matpapir, den kan også fryses i skiver.