Sprø vafler med brunet smør

et ferdaminne fra Gudbrandsdalen

I mange år kjørte jeg regelmessig til Trondheim for å besøke kjæresten min som da studerte ved NTNU. Et av mine faste stopp lå rett nord for Lillehammer og på den kafeen serverte de noen helt nydelige vafler. De ble et fast innslag til kaffen min oppover dalen. Da jeg testet denne oppskriften minte de faktisk ganske mye om vaflene fra den kafeen. De er rike på ekte smør og syrnet melk som alltid gir ekstra god smak til vafler.

Ingredienser

gir åtte store plater:

200 gr meierismør, smeltet og brunet

fire egg

ni dl kulturmelk

to snaue teskjeer malt kanel

fire snaue teskjeer malt kardemomme

350 gr hvetemel

150 gr sukker

to teskjeer ekte vaniljesukker

en halv teskje havsalt

----

Slik renser du vaffeljernet ditt

Fremgangsmåte

Ha smøret i en kjele og la det smelte ned på god varme. bruk en liten visp og etter hvert vil det begynne å skumme endel, pisk videre og husk å piske opp fra bunnen. Når smøret blir "stille" så begynner det å brunes og da går det meget raskt. Når smøret er nøttebrunt heller du det over i en ildfast bolle og setter det til side for avkjøling. Du kan også sile det igjennom et kaffefilter.

Pisk sammen kulturmelk og egg i en passende bolle. I en annen bolle har du hvetemel, sukker, kanel, kardemomme, vanilje og havsalt og blander det godt med en visp. Hell i melken og pisk til en jevn røre. Avslutt med smøret.

La røren svelle i en times tid på kjøkkenbenken og stek vafler på vanlig måte i smurt jern.