Speltbrød med emmer og linfrø

grovt, sunt og eltefritt

Eltefritt brød er en velsignelse for de som ønsker seg hjemmebakt brød men som ikke har all verdens med tid. Deigen setter du på noen få minutter, ellers hever den og passer seg selv før du fyller den i formene og steker. Bytt gjerne ut frøene men andre typer, så lenge du holder deg til målene som er oppgitt slik at forholdet mellom det tørre og det fuktige opprettholdes. Steke-metoden som beskrives her gir knasende god skorpe på alle sidene.

Ingredienser

til to brød:

650 gr siktet speltmel

250 gr urkornmiks med emmer eller grov spelt

en pose tørrgjær (13 gr)

50 gr store havregryn

50 gr solsikkekjerner

100 gr linfrø

50 gr chiafrø (kan sløyfes)

en snau spiseskje havsalt eller himalayasalt

en liter lunkent vann (40 °C)

en spiseskje nøytral honning

----

gresskarkjerner til å toppe brødene med

Sett K-vispen på kjøkkenmaskinen. Dette er en veldig løs deig så du trenger ikke eltekroken og bruk den store blandebollen slik at du har nok plass.

Tilsett alle de tørre ingrediensene og start maskinen. La den blande alt godt og hell i vannet i en tynn stråle mens maskinen går. Når alt vannet er i har du i honning og lar maskinen jobbe i et minutts tid. Dekk bollen med et rent håndkle og la den heve i 30 minutter.

Smør to brødformer godt med Formfett eller smør. Bruk en stor måleskje slik at du fordeler deigen jevnt i begge formene og dryss på gresskarkjerner. La brødene heve utildekket i ca. 40 minutter på benken.

Sett ovnen på 225 °C varmluft og stek brødene midt i ovnen i 40 minutter. Når de er pent gylne og har trukket seg inn fra sidene på formen tar du brødene ut og hvelver de opp-ned på ovnsristen. Sett de tilbake i ovnen ved samme temp. i 20 minutter slik at du får fin stekt skorpe på alle sidene av brødene.

La de avkjøles i minst en time før du skjærer i det. Det egner seg godt til frysing og er supert til både frokost, matpakker og kveldsmat.