Spelt focaccia

med soltørkede tomater, havsalt og urteolje

Denne oppskriften har jeg funnet på bloggen til Funkygine som skriver at hun har fått den av en venninne. Spelt gir en litt annerledes smak men er tross alt urhveten vår så den blir ikke radikalt annerledes - men med sammalt mel blir den litt sunnere. Dette brødet passer til alle slags supper og salater eller til tapasbordet. Det kan også brukes til å lage doble sandwicher. Får du noen biter til overs er de fine å fryse for denne er en stor porsjon. Lag gjerne halvparten av oppskriften men bruk da en mindre langpanne så det ferdige resultatet ikke blir for tynt og tørt.

Ingredienser

gir en focaccia i langpannestørrelse:

en kg sammalt speltmel (jeg bruker Møllerens)

en pakke tørrgjær

en teskje havsalt

tre spiseskjeer nøytral honning (akasie)

ni dl lunkent vann (40 °C)

----

urteolje:

halvannen dl vanlig olivenolje

to til tre fedd hvitløk, finhakket

tre spiseskjeer finhakkede soltørkede tomater

en teskje hver av disse tørkede krydderurtene: timian, rosmarin, oregano og basilikum

en toppet teskje Fleur de Sel (flaksalt)

Sett eltekroken på kjøkkenmaskinen og ha speltmel, tørrgjær og havsalt i bakebollen. La maskinen røre det lett sammen og mål opp vann. Ha gjerne honningen i vanner og rør det litt ut i væsken.

La maskinen jobbe det lett sammen med ikke kjør på for hardt. La heller maskinen jobbe litt roligere, dette gir et luftigere resultat. Skrap godt ned fra kantene og dekk bollen med plastfilm - la den heve lunt i en times tid.

Sett ovnen på 200 °C og kle den dyp langpanne med bakepapir. Pensle det lett med olivenolje og hell i deigen. Bruk en spatel og spre den utover i et jevnt lag men ikke fokuser på å få den helt ut i hjørnene. Tilt og rist heller litt på pannen om nødvendig men husk da å holde i papiret. La deigen heve i et kvarters tid mens du blander sammen urteoljen.

Lag fordypninger i deigen med fingertuppene og bruk en spiseskje til å fordele oljen over focacciaen. Dryss over flaksalt og stek den i et kvarter eller til den er lys gyllen. Avkjøl på rist og kutt opp i passende biter før servering.