© 2010–2022 Millas Mat

Speculaas

nederlandske pepperkaker til Sinterklaas

Disse nederlandske pepperkakene har noen likheter med de pepperkakene vi er vant til. Selve deigen lages på mer eller mindre samme måte men inneholder bla. malte mandler, I Nederland har de noen helt utrolig vakre former utskjærte i tre som gjerne fremstiller menn og kvinner i tradisjonelle klær, St. Nicolaus (Sinterklaas), Biskoper eller vakre utskjæringer av blomster, kristtorn el. til å bake disse kakene i. Dessverre har jeg ingen slike men de er på ønskelisten min.

Ingredienser

125 gr mykt smør

200 gr lys brunt sukker

et lite sammenpisket egg

100 gr malte mandler

en teskje malt kanel

en kvart teskje hver av havsalt, nellik, ingefær, kardemomme og muskatnøtt

en teskje mørk kakao (Dutch process cocoa)

finrevet skall av en halv sitron

180 gr hvetemel

to til ifre spiseskjeer melk + litt ekstra til pensling

Sett k-vispen på kjøkkenmaskinen og pisk sammen mykt smør og sukker inntil det er et lett kremet masse der ikke sukkeret knaser i bollen. Tilsett egget og pisk det godt inn før du tilsetter malte mandler, alle krydderiene, havsalt og sitronskall.

Skrap godt med fra kantene av miksebollen med en slikkepott og bland deretter i hvetemelet. Sett maskinen på lav hastighet og la maskinen arbeide det inn. Avslutt med å tilsette melken men ikke alt på en gang, det er mulig du ikke trenger like mye som oppskriften tilsier - dette anhenger av hvetemelet.

Når deigen lett kan klemmer sammen og har en konsistent som minner om modell-leire er den ferdig.

Del deigen inn i to flate disker, pakk de inn i plastfolie og legg de kaldt i en snau time slik at den blir fastere.

Kjevle ut deigen i mellom to ark plastfolie slik at du ikke bruker mel til utbaking, for mye mel kan gjøre kakene litt tørre. Når du har en leiv som er i underkant av en halv cm. tykk er den klar.

Stikk ut kaker ved hjelp av kakeformer, stemper, et passende glass el. og sett de kaldt i minst ti minutter. Dette gjør at de beholder formen og mønsteret under og etter steking.

Pensle kakene lett med litt melk for å gjøre de blankere og stek de ved 175 °C i ca. ti til tolv minutter. Avkjøles på rist og oppbevares i en tett kakeboks.