Smultringer med seterrømme

obligatoriske til jul

Det er få ting som gir så konsentrert julestemning som når mamma og jeg koker smultringer. Denne oppskriften har vi brukt hjemme hos oss i mange tiår og de er helt himmelsk gode. Husk at norske smultringer skal være relativt små i forhold til donuts - og husk å tenke sikkerhet og bruk en solid tung jerngryte til denne jobben. Ha alltid et lokk liggende klart i umiddelbar nærhet og ikke minst - husk at å koke smultringer går raskt og krever din fulle oppmerksomhet hele tiden. Små barn bør holdes unna denne prosessen.

Ingredienser

gir omlag 70 smultringer:

tre egg

2 1/2 dl sukker

2 1/2 dl seterrømme (kan ikke erstattes med lettrømme, kesam eller creme fraiche)

halvannen teskje hjortetakksalt

halvannen teskje bakepulver

en teskje malt kardemomme

en halv teskje salt

en drøy liter hvetemel

——

halvannen kilo smult eller matfett til koking, vi bruker Flott

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis og sikt sammen hvetemel, hjortetakk, bakepulver, kardemomme og salt. Vend alt sammen med en slikkepott og tilsett seterrømmen til slutt. Deigen skal være forholdsvis fast men ikke tørr. Dekk bollen med plastfolie og la den stå kaldt til neste dag.

Bruk et baksteklede og dryss på en tynt lag med hvetemel. Ta ut ca. 1/3 del av deigen og kjevle den ut til litt over 1/2 cm tykk leiv. Stikk ut smultringer og legg de over på et lett melet bakebrett. Sett de kaldt en liten stund, gjerne ute hvis det er kuldegrader så de stivner litt.

Bruk en solid jerngryte og smelt alt smultet. Stikk en trepinne nedi for å sjekke at smultet er varmt nok, det skal koke godt rundt pinnen. Det beste er å bruke et sukkertermometer som viser nøyaktige grader. perfekt temp er 160 °C. Stek en prøvekake og del den i to for å sjekke at den er gjennomstekt. Steketiden på en smultring skal ikke være mer enn toppen et minutt på hver side. Er smultet for varmt blir de for hardt stekt og ofte rå inni og er temperaturen for lav begynner smultet å trekke inn i kakene og de blir svampaktige og fettete.

La smultringene renne godt av seg på kjøkkenpapir og ha de bli helt kalde før de legges i plastposer og fryses. Smultringene tines raskt i romtemperatur.

Skulle smultet ta fyr så legg på lokk og trekk gryten av varmen. Ikke under noen omstendigheter skal du helle vann på for du da vil lage full smultbrann.