© 2010–2021 Millas Mat

Skillingsboller eller Knuteboller med perlesukker og kanel

glem alt om tørt bakverk

Disse skillingsbollene har jeg faktisk aldri bakt selv for de er min manns spesialitet, og de er de saftigste skillingsbollene jeg noen gang har smakt. Det er viktig å ikke være knipen på smør, sukker og kanel når deigen skal smøres for det er her mange synder og ender opp med et tørt resultat. Tradisjonelle skillingsboller er virkelig ikke diettmat og denne oppskriften er utarbeidet ved å bruke elementer fra flere ulike oppskrifter samt en egen svensk knuteteknikk som er beskrevet i fremgangsmåten nedenfor.

Ingredienser

bolledeig:

omlag en kilo hvetemel

220 gr sukker

to teskjeer malt kardemomme

200 gr smeltet smør

en halv liter helmelk

100 gr fersk gjær

to egg

----

fyll:

omlag 200 gr. smør

tre til fire teskjeer malt kanel (Ceylon)

fem til seks spiseskjeer sukker

et sammenpisket egg til pensling

perlesukker til pynt

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Når blandingen er fingervarm (37 °C) smuldrer du i gjæren og pisker alt godt sammen så den løser seg helt opp. Lag et krater i midten av bakebollen og hell i væsken. Knekk i eggene og arbeid alt sammen til en myk og smidig deig. Bruker du kjøkkenmaskin heller du i væsken og eggene mens maskinen blander de tørre ingrediensene. Dekk bollen med plastfolie og la den heve i en times tid på et lunt og trekkfritt sted.

Kjevle ut deigen til et ca. en cm tykt rektangel. Smør på et jevnt lag med smør, du kan enten bruke mykt smør og en spatel til denne jobben eller skjære tynne skiver av kaldt smør med ostehøvel. Det er derimot viktig at hele deigen blir dekket. Dryss deretter på et jevnt lag med sukker og kanel.

Hvis du vil lage de klassiske kanelbollene så skjær den i ca. to cm tykke skiver og legg dem til heving på bakeplater med bakepapir under. La de heve til dobbel størrelse under et klede.

Vil du lage knuteboller gjør du følgende. Kjevle ut deigen ut til et rektangel og fordel smør, kanel og sukker som beskrevet ovenfor. Fold inn 1/3 av deigen mot misten og legg den andre delen over så du får tre lag. Bruk et pizzzahjul til å kutte to cm. tykke remser som du twister/vrir rundt og deretter former til boller. Pass på at endestykket foldes under bollen. La bollene heve til dobbel strl. før du pensler med egg og drysser på perlesukker.

Stek bollene ved 200 °C i ca. ti til tolv minutter. La de avkjøle seg på rist. Skal du fryse dem er det viktig at de er helt kalde først.