Skillingsboller eller Knuteboller

glem alt om tørt bakverk

Disse skillingsbollene har jeg faktisk aldri bakt selv for de er min manns spesialitet, og de er de saftigste skillingsbollene jeg noen gang har smakt. I mange år har de vært en fast tradisjon til min bursdag siden jeg har min på høsten. Det er viktig å ikke være knipen på smør, sukker og kanel når deigen skal smøres - for det er her mange synder og ender opp med et tørt og smakløst resultat. Du skal bruke mye av alt her. Tradisjonelle skillingsboller er virkelig ikke diettmat, og denne oppskriften er utarbeidet ved å bruke elementer fra flere ulike oppskrifter. En av dem er fra Baker Brun i Bergen, samt en egen svensk knuteteknikk som er beskrevet i fremgangsmåten nedenfor.

Ingredienser

gir omlag 25 ferdige boller:

bolledeig:

omlag et kilo hvetemel

220 gr sukker

to teskjeer malt kardemomme

200 gr smeltet smør

en halv liter helmelk

100 gr fersk gjær

to egg, romtempererte

----

fyll:

omlag 200 gr smør

tre til fire teskjeer malt kanel (Ceylon)

fem til seks spiseskjeer sukker

et sammenpisket egg til pensling

svensk perlesukker til pynt

Fremgangsmåte

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Når blandingen er fingervarm (37 °C) smuldrer du i gjæren og pisker alt godt sammen så den løser seg helt opp. Lag et krater i midten av bakebollen og hell i væsken. Knekk i eggene og arbeid alt sammen til en myk og smidig deig. Bruker du kjøkkenmaskin heller du i væsken og eggene mens maskinen blander de tørre ingrediensene. Dekk bollen med plastfolie og la den heve i en times tid på et lunt og trekkfritt sted.

Kjevle ut deigen til et ca. en cm tykt rektangel. Smør på et jevnt lag med smør, du kan enten bruke mykt smør og en spatel til denne jobben eller skjære tynne skiver av iskaldt smør med ostehøvel. Det er derimot viktig at hele deigen blir dekket. Dryss deretter på et jevnt lag med sukker og kanel.

De klassiske kanelbollene

Rull sammen rektangelet til en pølse og skjær den i ca. to cm tykke skiver. Legg dem til heving på stekeplater med bakepapir under. La dem heve til dobbel størrelse under et klede.

Knuteboller

Fold inn 1/3 av rektangelet, kanten skal havne litt i underkant av 2/3 inn på rektangelet. Legg den siste tredjedelen over igjen, så du får tre lag. Bruk for eksempel et pizzahjul til å kutte to cm tykke remser som du vrir rundt et par fingre og trykker endestykket gjennom, som en knute. Pass på at endestykket legges under bollen. La bollene heve til dobbel størrelse før du pensler med egg og drysser på perlesukker.

Steking

Stek bollene ved 200 °C i ca. ti til tolv minutter. La de avkjøle seg på rist. Skal du fryse dem er det viktig at de er avkjølt først.