© 2010–2021 Millas Mat

Chocolate Cloudcake

sjokoladekake uten hvetemel

Dette er en kake uten mel og bakepulver, her er de eggehvite som gjør jobben for deg. Oppskriften er velprøvet og fungerer hver eneste gang. Originaloppskriften er amerikansk og publisert i en bok av den meget dyktige, nå avdøde Richard Sax og i England er den trykket i en av Anna Del Contes mange bøker. Men dessverre så er det store variasjoner i de oversatte oppskriftene når det gjelder mengdeforholdet. Her er ihvertfall den riktige mengden ingredienser til en tjuefire centimeter stor springform.

Ingredienser

250 gr mørk kokesjokolade (minst 70%)

125 gr usaltet smør

seks egg (skill fire av dem)

175 gr sukker

to spiseskjeer Cointreau eller Kahlua

revet skall av en appelsin

——

fyll:

en halv liter kremfløte

en teskje ekte vaniljeekstrakt

en spiseskje Cointreau eller Kahlua (bruk den samme likøren du brukte i kaken)

en halv teskje mørk usøtet kakao

Sett ovnen på 180 °C og kle bunnen av springformen med bakepapir. Formen skal ikke smøres men du må ha papir i bunnen.

Smelt sjokoladen og smøret over vannbad og la blandingen avkjøle seg litt.

Pisk to hele egg sammen med fire eggeplommer og ca. 75 gram av sukkeret til eggedosis. Tilsett den smeltede sjokoladen sammen med likøren og appelsinskallet.

Pisk de fire eggehvittene til et lett skum og tilsett resten av sukkeret gradvis under piskingen. Pisk til en fast masse men ikke pisk den fullstendig pinnestiv. Rør i en toppet skje av eggehvittene i sjokoladeblandingen for å gjøre massen litt lettere. Vend så inn resten av eggehvittene med en slikkepott. Hell røren i kakeformen og stek den i ca. 35-40 minutter.

La kaken avkjøle seg i formen til den er helt kald. Den vil synke sammen og sprekke opp endel under avkjølingen og etterhvert vil det danne seg et krater i midten av kaken.

Rett før kaken skal serveres tar du den ut av formen og setter den på et fat. Deretter pisker du fløten. Når den er halvstiv tilsetter du vaniljeekstrakt og likør og pisker kremen såpass at du kan forme den til myke topper. Fordel kremen i krateret og sikt over litt kakaopulver.