© 2010–2022 Millas Mat

Shortbread

verdenskjente skotske smørkjeks

Disse lyse kjeksene med smak av ekte smør forbindes med Skottland, og en av landets største eksportør av skotske godbiter er Walkers. De er lette å kjenne igjen med sine flotte tartanrutede pakker, og er et must å ta med seg hjem. Men de er også lette å lage selv, og her får du en god original oppskrift fra 1937. Maismel kan virke som en noe uvanlig ingrediens men gir kjeksene den perfekte grynete konsistensen.

Ingredienser

100 gr melis

200 gr hvetemel

100 gr maismel (ikke det samme som maisenna)

200 gr mykt meierismør

frøene fra en vaniljestang

to klyper finmalt havsalt

——

sukker til rulling

Kle to bakeplater med papir. Miks sammen melis, hvetemel, maismel. Tilsett smør, havsalt og vaniljefrø og kjør alt i mikseren til du får en fast deig. Kna den lett sammen, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime.

Sett ovnen på 160 °C.

Del deigen i to og rull de til jevne fine pølser, rull de i sukker. Skjær i ca. en cm tykke skiver og legg de tett i tett på bakeplatene. De flyter nesten ikke utover så du får plass til mange på en plate. Stek de i 20-25 minutter, de skal fortsatt være ganske lyse når du tar de ut. Bruk en stekepade og legg de på en kakerist og la de bli helt kalde før du legger dem i en tett boks eller på et glass.