© 2010–2022 Millas Mat

Serinakaker

en av de opprinnlige syv slagene

Originaloppskriften fra min mormors kokebok er dobbelt så stor som denne men jeg har halvert den her. Trenger du mange så bevares, doble oppskriften, det er lett med disse målene. Dette var en av mine absolutte yndlingskaker til jul når jeg var liten og de er fortsatt en av mine favoritter. Serinakaker er sett på som en rotnorsk julekake, og en av de opprinnelige syv slagene, desto større grunn til å fortsatt bake dem.

Ingredienser

185 gr smør

125 gr sukker

250 gr hvetemel

et lite egg

en teskje bakepulver

en halv teskje ekte vaniljesukker

——

et pisket egg til dypping

en håndfull meget finhakkede mandler

tre til fem spiseskjeer perlesukker

Pisk smør og sukker hvitt og luftig.

Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og tilsett ca. halvparten av melblandingen før du har i egget og deretter resten av melet. Du skal ende opp med en fast deig som mer eller mindre samler seg til en klump.

La deigen hvile i tett plastpose over natten i kjøleskap.

Sett ovnen på 180 °C og dekk to bakeplater med papir. Pisk sammen egget i en bolle, ha finhakkede mandler i en annen bolle og perlesukker i den tredje.

Knip biter av den kalde deigen og trill den til kuler på størrelse med en liten valnøtt. Dypp den først i egg, deretter mandler, så i sukkeret. Sett den på bakeplaten og press kulen ned med en gaffel så den får sine karakteristiske striper.

Stek kakene midt i ovnen i ca. 15-20 minutter, de skal være brune rundt kanten og lys gylne på toppen.