Morten Schakenda Scones

oppskrift fra Bakeriet i Lom

Dette bakeriet i Gudbrandsdalen har i mange år vært kjent for sine svært gode bakevarer - og det er ikke så rent få som har kjørt noen kilometer omvei for å kjøpe skillingsboller, brød eller scones. Her er oppskriften fra Morten Schakenda selv som dessverre nå har gått bort. Dropp gjerne rosinene om du vil, det har jeg gjort her. Scones er et raskt bakverk og ekstra stas blir det om du baker de til frokost og serverer de rett fra ovnen sammen med nytrukken te og godt pålegg. Du kan fint lage deigen dagen før, stikke de ut og oppbevare de kaldt under plast. Av hensyn til husholdet pleier jeg å sløyfe rosinene.

Ingredienser

gir ni scones:

375 gr hvetemel og fin spelt + noe ekstra til utbaking

halvannen spiseskje bakepulver

65 gr meierismør i små terninger, romtemperert

40 gr sukker

finrevet skall av en halv sitron

300 gr grovknuste valnøttkjerner

200 gr rosiner, bløtlagt, kan sløyfes

tre snause dl kulturmelk eller kefir

----

litt melk til pensling


Bløtlegg rosinene i varmt vann i minst tre kvarter før du setter i gang med bakingen. Dette forhindrer at rosinene blir brent under steking. Sett ovnen på 175.180 °C og legg bakepapir på stekeplaten.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, sukker og sitronskall og gni ut smøret med fingrene. Du kan også gjøre dette i en prosessor. Bland deretter inn valnøtter, bløtlagde rosiner og ha i mesteparten av kulturmelken. Jobb alt raskt sammen til en deig og tilsett litt mer kulturmelk om nødvendig.

Dryss godt med hvetemel på benkeplaten og tipp ut deigen. Dryss litt mel på toppen og klapp den ut til et rektangel. Bruk en deigskrape til å dele den inn i ni jevnt store biter, børst av overflødig mel og legg de over på stekeplaten. Pensle de med litt melk og stek de i omlag tjue minutter midt i ovnen eller til de er lys gylne.

Avkjøl i noen minutter før servering. En god ost, smør og marmelade er perfekt og servere til.