© 2010–2022 Millas Mat

Morten Schakenda scones med valnøtter

oppskrift fra Bakeriet i Lom

Dette bakeriet i Gudbrandsdalen har i mange år vært kjent for sine svært gode bakevarer - og det er ikke så rent få som har kjørt noen kilometer omvei for å kjøpe skillingsboller, brød, boller eller scones. Her er oppskriften fra Morten Schakenda selv. Dropp gjerne rosinene om du vil, det har jeg gjort her. Scones er et raskt bakverk og ekstra stas blir det om du baker de til frokost.

Ingredienser

gir åtte scones:

375 gr hvetemel + ekstra til utbaking

halvannen spiseskje bakepulver

65 gr meierismør i terninger, romtemperert

40 gr sukker

finrevet skall av en halv sitron

300 gr grovknuste valnøttkjerner

200 gr rosiner, bløtlagt (kan sløyfes)

tre snause dl kulturmelk

----

melk til pensling


Bløtlegg rosinen i varmt vann i minst tre kvarter før du setter i gang med bakingen. Sett ovnen på 175 °C og legg bakepapir på stekeplaten.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, sukker og sitronskall og gni ut smøret med fingrene. Du kan også gjøre dette i en prosessor. Bland deretter inn valnøtter, bløtlagde rosiner (om du bruker det) og ha i mesteparten av kulturmelken. Jobb alt sammen til en deig og tilsett mer kulturmelk om nødvendig.

Dryss godt med mel på benkeplaten og tipp ut deigen. Dryss litt mel på toppen og klapp den ut til en rektangel. Bruk en deigskrape til å dele den inn i åtte jevnt store biter, børst av overflødig mel og legg de over på stekeplaten. Pensle de med litt melk og stek de i omlag tjue minutter midt i ovnen eller til de er lys gylne.

Avkjøl i noen minutter før servering. Ost, smør og marmelade eller godt hjemmelaget syltetøy er noe av det beste du kan servere til.