Savarinkake Laura

da hermetisk frukt var stor luksus

Denne kaken serveres som dessert i den danske serien Matador og er en av kokka Lauras spesialiteter. Dette er en litt spesiell kake som bakes med fersk gjær og inneholder lite sukker. Kaken skal nemlig dynkes med likør eller fruktsaft og serveres med hermetisk frukt og pisket krem. Du må selvsagt gjøre en moderne vri på den og benytte frisk frukt men denne oppskriften er fra en tid der hermetisk og eksotisk frukt var noe eksklusivt som man kun spiste i finere hjem.

Ingredienser

300 gr hvetemel

en dl helmelk

en teskje havsalt

15 gr fersk gjær

100 gr smør

to spiseskjeer sukker

revet skall av en sitron

to egg

to eggeplommer

——

hermetisk frukt feks. pære, fersken, mandarinbåter etc.

søt likør til dynking av kaken eller bruk laken fra frukten

pisket krem til servering

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 225 °C og smør en randform med Formfett. Varm opp melken til den er fingervarm og smuldre i den ferske gjæren. Pisk den godt ut og tilsett deretter de to hele eggene og pisk alt lett sammen.

Bland inn omlag 2/3 av hvetemelet og la deigen få heve en liten stund. Mens den hever pisker du smør og sukker til en myk masse og tilsetter revet sitronskall og eggeplommer. Bland dette inn i deigen sammen med resten av melet.

Fordel deigen jevnt i formen og la den heve inntil den fyller formen nesten helt opp til kanten og stek den i ovnen i omlag 20 minutter. La den avkjøle seg litt før du tar den ut av formen for komplett avkjøling. Skyll og tørk formen uten å bruke såpe og ha kaken tilbake i formen. Dynk den med likør eller fruktlake og la den få trekke i noen minutter før den hvelves ut på et kakefat. Legg den hermetiske frukten i hullet og server den sammen med pisket krem.