Sata Andagi

Okinawa donuts

Nok en gang vil jeg bryte ned forestillingen om at japanere kun spiser sushi, tang, ris og tørket fisk. De har også en trang for de søte sakene og dette en noen lekre kaffegodbiter fra Okinawa. På denne øya snakker de en spesiell dialekt så sata betyr kort og godt sukker, anda betyr olje og agi betyr å fritere. Så der fikk du en liten språkleksjon også. Her er mine rullet i kanelsukker - noe som passer perfekt til jul.

Ingredienser

gir ti små kaker:

110 gr fint hvetemel

en halv teskje bakepulver

et egg

60 gr sukker

en halv spiseskje nøytral olje (jeg bruker solsikkeolje)

solsikkeolje til steking

Fremgangsmåte

Knekk egget i en bolle og pisk det godt sammen. Tilsett sukkeret og pisk det hele godt sammen og pisk deretter inn oljen. Bland sammen hvetemel og bakepulver og sikt dette i eggeblandingen. Miks godt sammen men ikke overdriv siden det ferdige bakverket vil bli noe seigt.

Varm oljen til 150 °C, dette er en litt lavere temp. enn den som vanligvis brukes til kaker som dette men det er slik det skal være. Bruk en teskje eller en barneskje til å forme ut ti kuler på størrelse med ping-pong baller. Litt olje i håndflatene gjør denne jobben lettere. Kok fem om gangen og plasser de forsiktig nedi oljen.

Nå kommer det viktige. Du må la bollene ligge stille og få en lys gyllen farge, Du vil se at de etterhvert snur seg selv så la de ligge mest mulig i fred før du evt. vippe de over med en skje el. I løpet av denne prosessen vil de få små fine sprekker som japanerne kaller "søte smil". Det er kakenes sukkerinnhold som lager disse karakteristiske sprekkene.

La de renne av seg på kjøkkenpapir etter steking og server de lett lune.