© 2010–2020 Millas Mat

Russisk fyrstekake

knyaz'tort

De som solgte gamle ærverdige Erichsens Conditori håper jeg fortsatt sliter med samvittigheten sin for det var et riktig vakkert sted med skikkelig god mat og herlige kaker. Det var som en cafè i Wien - midt I Trondheim. Det var til dette stedet en ung konditorlærling i 1859 brakte med seg oppskriften på denne kaken med russisk opphav. Til hvilken fyrste denne kaken ble kreert er man ikke helt sikre på siden Russland på denne tiden hadde svært mange velstående familier med råd til det aller beste og dyreste av ingredienser. Mandler var til langt utpå 1900- tallet svært kostbart for vanlige folk, det er nok derfor den selv den dag i dag er sett på som en utpreget festkake og noe man baker litt sjeldnere enn andre kaker.

Russisk fyrstekake

Ingredienser

kaken:

150 gr meierismør

150 gr sukker

tre eggeplommer (spar på eggehvittene til mandelfyllet)

200 gr hvetemel

en teskje bakepulver

to teskjeer ekte vaniljesukker

——

mandelfyll:

200 gr malte mandler

200 gr melis

tre eggehvitter

Sett ovnen på 180 °C og smør en 24 cm. springform.

Rør smør og sukker hvitt og tilsett eggeplommene etter tur. Rør godt mellom hver gang.

Tilsett hvetemel iblandet bakepulver og vaniljesukker. Deigen skal være fast. Ta av like under 1/3 deigen som du skal rulle til tynne pølser og legge i kryss over mandelfyllet.

Trykk deigen ned i formen og opp langs kanten som om du skulle kle en paiform. Det er viktig å få deigen helt oppå kanten så fyllet ikke renner ut under steking.

Til fyllet så maler du mandler sammen med melis i en blender eller mandelkvern og blandet dette med stivpiskede eggehvitter og. Hell dette nedi formen og legg de tynne deigpølsene på i et rutemønster så det ligner et “Tudorvindu".

Stek kaken i vel 40 minutter og avkjøl den på rist. Det er viktig at kaken er kald før du tar den ut av formen og skjærer i den.

Denne oppskriften er akkurat nok til tre mindre kaker. Jeg har brukt små terteformer på 15 cm. i diameter her. Steketiden er omlag 35 minutter ved 175 °C,