© 2010–2022 Millas Mat

Rosettebakkels eller Tiktak

merveilles

Rosettebakkels er en av de opprinnelige syv slagene og krever er spesielt rosettejern. Disse kan være litt vriene og få tak i men enkelte jernvareforhandlere og velutstyrte kjøkkenbutikker burde klare å skaffe dem. Ellers er ulike bruktmarkeder et godt tips. Kaker som dette finner du mange steder i Europa og denne oppskriften følger en fransk variant med både vanilje og sitronskall.

Ingredienser

gir omlag femti kaker:

to eggeplommer

to spiseskjeer sukker

4 1/2 dl helmelk

200 gr hvetemel

en teskje ekte vaniljeekstrakt

revet skall av en halv sitron

2 1/2 spiseskje smeltet smør

en kilo matfett eller natursmult til koking

perlesukker

Pisk sukker og eggeplommer lett sammen og tilsett melk og hvetemel vekselvis inntil du får en fyldig røre. Tilsett deretter vanilje og sitronskall før du pisker inn smøret til slutt.

La røren svelle ved romtemperatur i en times tid og pisk den godt opp før steking.

Varm opp smultet til det freser godt rundt en trepinne og plasser rosettejernet nedi smultet. La det varme seg i omlag fem minutter før du dypper jernet ned røren men ikke lengre opp til kanten (ellers får du ikke kakene løs). Hold jernet med rørerøren nedi smultet i et minutts tid før det vil skli av jernet. Gjør det ikke det av seg selv så kan du løsne kaken med en gaffel. Dypp kakene i perlesukker og legg de over på kjøkkenpapir. La de avkjøle seg noe før de er klare til servering.

Kakene kan fint fryses.