© 2010–2020 Millas Mat

Rømmebrød fra Tunhovd

tynne og sprø

Mange steder i landet er ikke dette en typisk julekake men for meg er de det. Kanskje det er fordi det involverer et krumkakejern? Eller dufter av kardemomme? Uansett er disse tynne, knasende kakene helt uimotståelige og de har en nydelig smak med den fine syrligheten av rømme. Husk at de er skjøre så vær lett på labben og vil du folde dem slik jeg har gjort må dette gjøres mens de er varme rett fra jernet.

Rømmebrød fra Tunhovd

Ingredienser

2,5 dl seterrømme, du kan ikke bruke lettrømme eller kesam i denne oppskrifen

200 gr meierismør

en halv dl kaldt vann

en kvart teskje finmalt havsalt

en halv teskje kardemomme

50 gr sukker

ca. 500 gr hvetemel

tre spiseskjeer sukker til sprinkling

Begynn med å røre sammen rømme og smør til en jevn masse og tilsett deretter resten av ingrediensene og bland det hele til en fast deig. Dekk den med plastfolie og la den hvile kaldt i et par timer. Dette er helt nødvendig for at du skal kunne klare å kjevle den ut.

Kjevle ut tynne leiver på et baksteklede og dryss på sukkeret som du kjevler inn på overflaten. Dette vil smelte og karamellisere seg under steking og gi de ferdige kakene en nydelig farge.

Skjær ut stykker av deigen som passer inn i krumkakejernet (lag gjerne i mal i papp som du kan skjære etter) og stek de pent gylne på svak varme. Avkjøles på rist og pakkes i tett boks.