© 2010–2022 Millas Mat

Rabarbrakake fra Østerrike med mandelstrussel

grønnsaken som ble til en frukt

Denne hardføre grønnsaken ble faktisk omgjort til en frukt på papiret under amerikanske importbestemmelser i 1947. Den vokser fritt i svært mange norske hager og trives godt i litt skygge. Den er lett gjenkjennelig med de store bladene og de røde stilkene. Rabarbra kan brukes til saft, suppe, syltetøy, kompott, paifyll, spises rå med sukker eller til denne herlige kaken med et lokk av rabarbra og knasende mandelstussel i bunn. Kaken smaker ekstra godt med litt krem eller iskrem til. Den er også velegnet til frysing. Det er også meget viktig at du tar deg tid til å smøre formen skikkelig slik at du får kaken hel og pen ut.

Ingredienser

til en 24 cm. springform:

500 gr rå rabarbra, vasket og renset

150 gr sukker

----

Formfett og litt smør til smøring av formen

----

mandelstrussel:

45 gr lys brunt sukker

60 gr malte mandler

to spiseskjeer kaldt smør

----

kakerøren:

210 gr hvetemel

en halv teskje natron

en klype havsalt

150 gr smør

200 gr sukker

to egg, romtemperert

en spiseskje appelsinjuice

225 ml lettrømme eller yoghurt naturell

Begynn med rabarbraen, Vask og kutt den i biter og gni den godt inn med sukkeret i en passende bolle. Sett den til side mens du smører formen godt og legger noen ekstra biter med smør i bunnen på formen slik at ikke rabarbraen setter seg fast når bunnplaten skal fjernes. Jeg bruker også bakepapir som en ekstra sikkerhet - få ting er så kjedelig som å oppleve at all rabarbraen sitter fast i formen og kaken blir helt maltraktert.

Gni sammen mandelstrussel med fingertuppene til en grovt kornet masse og sett den til side. Dekk bunnen av den preparerte formen med rabarbraen og fordel sukkeret som er igjen i bollen oppå. Sett ovnen på 175 °C.

Pisk sammen mykt smør og sukker til en luftig masse og pisk inn eggene. Tilsett de tørre ingrediensene vekselsvis sammen med juice og lettrømme og bland det hele til en jevn røre. Spre den over rabarbraen i kakeformen og strø mandelstrussel på toppen.

Stek kaken i ca. 45-60 minutter og sjekk med en kakenål at den er gjennomstekt. La kaken avkjøles helt i formen før du fører en kniv langs kanten og klikker av ringen. Vend den opp-ned på et fat og fjern bunnplaten og papiret med forsiktig hånd. Hjelp til med en kniv om nødvendig men vanligvis er ikke dette nødvendig. Løft den avkjølte kaken over på et passende fat. Som du sikkert allerede har skjønt er denne en opp-ned kake der bunnen av kaken blir toppen ved servering.