Engelsk plommekake med mandelcrumble

inspirert av Downton Abbey

Dette er engelsk kake av den gode gamle skolen fra den tiden da kake var kake og skulle bakes med ekte smør, sukker, ferske egg, malte mandler og sesongens ferske frukter. I Downton Abbey er det flere referanser til plommekake av denne typen bakt med mandler som var en stor luksus. Du kan bruke de plommene du liker best men de må være modne og ikke bløte og hvis skinnet er seigt må du flå dem på samme måte som du flår tomater. Er du usikker så smak på dem – det er det beste.

Ingredienser

crumbletopping:

50 gr lys brunt sukker

50 gr mandler

50 gr mykt smør

----

en spiseskje lys brunt sukker

tre spiseskjeer mandelspon (flak)

----

kakerøren:

225 gr hvetemel

100 gr malte mandler

175 gr lys brunt sukker

175 gr mykt smør i terninger

tre egg

to teskjeer bakepulver

to teskjeer ekte vaniljesukker

85 gr god rømme

----

fem til syv store modne plommer

Finn frem prosessoren og skjærekniven og begynn med å lage mandelcumble. Ha smør, mandler og brunt sukker i bollen og kjør det hele til en klissete grov masse og sett den til side.

Sett ovnen på 180 °C og smør en 22-24 cm stor springform med smør eller formfett og husk bakepapir i bunnen.

Ha alle ingrediensene til selve kaken i prosessoren og kjør den i noen minutter til du får en jevn tykk kakerøre. Mens maskinen går deler du plommene i to og vipper ut steinen. Bruk en slikkepott og skrap alt ut av bollen og nedi den klargjorte formen. Spre røren jevnt utover og legg plommene nedi med snitteflaten opp. Bruk en fingertupp og dytt de litt nedi kaken. Dryss på crumbleblandingen samt mandelspon og den ekstra spiseskjeen med sukker. Bak kaken i omlag 50 minutter men sjekk alltid med en kakenål at den er gjennomstekt. Den vil blåse seg opp endel men synker sammen mens den avkjøles.

La kaken avkjøles i formen i minst en time siden det nå er smeltet sukker på toppen som vil være helt hinsides varmt.

Før en kniv langs kanten på kakeformen før du klikker av ringen. Ikke vend kaken på en rist før den er helt avkjølt siden sukkeret kan lime seg til risten og hele kaketoppen vil sette seg fast.

Server kaken lun med pisket krem, vaniljesaus eller iskrem.