© 2010–2019 Millas Mat

Plommekake «Downton Abbey» med mandelcrumble

Dette er en engelsk kake av den gode gamle skolen. Den er fra den tiden da kake var kake og skulle bakes med ekte smør, sukker, ferske egg, malte mandler og sesongens ferske frukter. Jeg er stor fan av tv-serien Downton Abbey og der er det flere referanser til plommekake av denne typen bakt med mandler som var en stor luksus. Du kan bruke de plommene du liker best men de må være modne og ikke bløte og hvis skinnet er seigt må du flå dem på samme måte som du flår tomater. Er du usikker så smak på dem – det er det beste.

Plommekake «Downton Abbey» med mandelcrumble

Ingredienser

crumbletopping:

50 gr lys brunt sukker + en ekstra spiseskje

50 gr mandler

50 gr mykt smør

tre spiseskjeer mandelspon

----

kaken:

225 gr hvetemel

100 gr malte mandler

175 gr lys brunt sukker

175 gr mykt smør

tre egg

to teskjeer bakepulver

to teskjeer ekte vaniljesukker eller ekte vaniljeekstrakt

85 gr rømme

fem til seks store modne plommer

Finn frem din trofaste prosessor og begynn med å lage mandelcumble. Ha smør, mandler og brunt sukker i bollen og kjør det hele til en klissete grov masse og sett den til side. Skru ovnen på 180 °C og smør en 22-24 cm stor springform med smør eller formfett og husk bakepapir i bunnen.

Ha alle ingrediensene til selve kaken i prosessoren (utenom plommene) og kjør den i noen minutter til du får en jevn kakerøre. Mens maskinen går deler du plommene i to og vipper ut steinen. Bruk en slikkepott og skrap alt ut av bollen og nedi den klargjorte formen. Spre røren jevnt utover og legg plommene nedi med snitteflaten opp. Bruk en ren fingertupp og dytt de litt nedi kaken. Dryss på crumbleblandingen samt mandelspon og den ekstra spiseskjeen med sukker. Bak kaken i omlag 50 minutter men sjekk alltid med en kakenål at den er gjennomstekt.

La kaken avkjøles i formen i minst en time siden det nå er smeltet sukker på toppen som vil være hinsides varmt. Før en kniv langs kanten på kaken før du klikker av ringen. Ikke vend kaken på en rist før den er helt avkjølt siden sukkeret kan lime seg til risten og hele kaketoppen vil sette seg fast. Vær tålmodig.

Server kaken med pisket vaniljekesam, creme fraiche eller iskrem. Du kan også ha vaniljesaus til.