Pinepple Upsidedown Cake

den originale oppskriften fra Dole Food Company

Dole ble stiftet allerede i 1851 og jeg har funnet oppskrifter på lignende kaker som dette fra begynnelsen av forrige århundre - men denne er fra 1950-tallet og er dermed litt enklere å gjenskape for det moderne kjøkken. Hermetisk frukt hadde svært høy status fordi det betød at man hadde penger å handle for. Slik var det også her til lands - særlig etter krigen da hermetisk frukt var et statussymbol.

Ingredienser

glasur og topping:

60 gr smør, smeltet

100 gr lys brunt sukker

syv ringer hermetisk ananas (spar på laken til kakerøren)

syv kandiserte kirsebær (cocktailbær)

----

kakerøre:

225 gr hvetemel

en teskje bakepulver

en halv teskje fint havsalt

113 gr mykt smør

150 gr sukker

to egg

120 ml ananaslake fra boksen

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 °C og smør en 22-24 cm. springform med formfett. Husk å smøre sidene av formen også.

Pisk sammen brunt sukker og smeltet smør til en glatt masse, la den avkjøles lett og spre den utover bunnen av formen med en slikkepott. Legg ananasringene i tett i tett slik at de ikke sklir rundt i formen og plasser et helt kirsebær i midten av hver ring. Sett formen til side.

Pisk smør og sukker til en luftig krem. Tilsett et egg og pisk det godt inn før du tilsetter det andre og pisk igjen. Pisk deretter inn laken fra frukten til en glatt røre (har kan røren skille seg litt men kommer sammen igjen). Sikt inn hvetemel, bakepulver og havsalt og pisk det inn men ikke overmiks. Når du har en glatt kakerøre er den klar. Dropp den i klatter over den preparerte kakeformen og spre den jevnt utover med baksiden av en spiseskje eller en liten spatelkniv.

Sett kaken på et stykke bakepapir (det blir lett litt lekkasje) og bak den i omlag 30-40 minutter. Sjekk med en kakenål at den er gjennomstekt. La den stå i omlag ti minutter etter steking før du løsner kaken langs kanten med en kniv og klikker av ringen. Hvelv kaken forsiktig ut på et fat slik at bunnen med ananasen blir liggende opp. Sitter bunnplaten litt fast kan du banke lett på den. Pass på at du ikke brenner deg på det smeltede sukker så vær ekstra forsiktig under akkurat dette steget.

La kaken avkjøles noe før oppskjæring og servering. Kaken er nydelig slik den er men kan også spises med iskrem til.